Sjukförsäkringen

Kyrkan protesterar mot utförsäkring

1:03 min

Kyrkan måste kunna ta ställning i politiska frågor när det handlar om människor som drabbas på ett orättvist sätt. Det säger vårt stifts biskop Tuulikki Koivonen Bylund.

Biskopen kommer att delta i manifestationen mot utförsäkringarna av sjuka från sjukförsäkringen i dag.

I Östersund går ett tåg från Stortorget till Stora kyrkan i kväll. Carina Grinde har engagerat sig i uppropet utifrån sitt arbete som diakon i Brunflo.
– Vi ser de som en av våra viktigaste uppgifter att stå på de svagas sida och skrika till när det inte blir rätt. Det skulle Jesus också ha gjort, säger Carina Grinde.

Men påskuppropet mot utförsäkringarna har också fått mycket kritik. Kyrkan ska inte ta ställning i såna här politiska frågor där partierna står så tydligt mot varandra, menar kritiker.

Biskopen i vårt stift, Tuulikki Koivonen Bylund, kommer själv att vara med på påskuppropet och tala.
-- Kyrkan ska visst blanda sig i politiken, säger biskop Tuulikki Koivonen Bylund. Vid talet kommer hon bl a att tacka diakonerna som uppmärksammade Svenska Kyrkan på  problemet och slog larm om att allt fler människor drabbas av konsekvenserna av utförsäkringen.

Biskop Tuulikki håller upp det stora korset hon har hängande på bröstet och pekar.
– Korset består av två delar. Den här pekar uppåt och handlar om vår relation med Gud. Den tvärgående delen pekar åt sidan och handlar om våra relationer med medmännniskorna. Och då blir det ofta politiska frågor.