ANOTONOVS TALESPERSON:

"EIB kräver för snabb avbetalning"

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov har erbjudit sig att köpa Saabs fastigheter och på det sättet få loss pengar till Saab. Men Europeiska Investeringsbanken EIB kräver att de lån som skulle ligga kvar hos EIB vid ett eventuellt köp ska betalas av i en sådan takt att man inte kan klara av det, säger Antonovs svenske talesman.

Men enligt Antonovs svenska talesperson Lars Carlström är kraven som EIB ställer inför köpet orimliga - EIB kräver nämligen att de lån som ligger kvar hos EIB ska betalas av snabbare än det gamla större lånen.

– Villkoren som är ställde från EIB är helt orimliga för Saab att leva upp till. Det skulle innebära att man egentligen inte kan fortsätta ha ett lån från EIB med de premisser som är stipulerade i det här förslaget från EIB, säger Lars Carlström, som är talesperson i Sverige för Vladimir Antonov.

Vad är det för villkor?

– Problemet med det här är att om man ger sig in i den här transaktionen innebär det också att det här lånet måste amorteras av i en sådan takt att man inte kan klara av det.

Du talar om den delen av lånet som ska ligga kvar hos EIB för framtiden?

– Ja, det stämmer.

Det är alltså en amorteringsplan som skiljer sig från den ursprungliga amorteringsplanen?

– Så skulle man kunna uttrycka det hela, vi har alltså problem att få låna mindre pengar av EIB i det här läget.