UPPGIFTER FRÅN WIKILEAKS

Mängder med oskyldiga i Guantánamolägret

1:48 min

Wikileaks avslöjar att USA i åratal har hållit kvar 150 oskyldiga personer i fånglägret Guantánamo på Kuba.

Den amerikanska Bush-administrationen var medveten om att många av fångarna på Guantánamo var oskyldiga. Det visar dokument som läckts till Wikileaks och som publiceras idag av bland andra tidningen New York Times.

Handlingarna innehåller detaljerade uppgifter om alla de 780 personer som har hållits i det amerikanska fånglägret sen 2002. De visar att 220 av fångarna klassades som farliga terrorister, medan runt 150 intagna visade sig vara oskyldiga.

Det handlar om män som tillfångatogs i Afghanistan och Pakistan, vissa av dem lokala bönder, som i många fall bara råkat befinna sig "på fel plats vid fel tillfälle", som det står i dokumenten.

Ändå hölls många av dem fångna i åratal på den amerikanska militärbasen innan de släpptes.

Flera av de här uppgifterna har rapporterats tidigare av medier, men det är första gången såhär detaljerade officiella dokument kommer ut om Guantánamo.

Handlingarna sammanställdes under George Bush tid som president och de innehåller också uppgifter som Guantánamofångar sägs ha avslöjat under förhör. Det gäller bland annat påstådda planer på terrorattacker i Europa och USA.

Men de läckta dokumenten visar också att många av de påstådda bevisen aldrig skulle ha hållit i en rättegång, konstaterar New York Times.

Försvarsdepartementet Pentagon kritiserar avslöjandet av de hemliga dokumenten och säger samtidigt att uppgifterna är gamla och inte längre aktuella.

Idag sitter drygt 170 terroristmisstänkta kvar på Guantánamo-basen, samtliga klassas av USA som högriskfångar.