Tiotusentals tyskar protesterar mot kärnkraft

2:05 min

I Tyskland demonstrerar i dag tiotusentals människor för en snabb avveckling av kärnkraften, dagen före 25-årsdagen av olyckan i Tjernobyl. Demonstranter samlades vid nio av Tysklands kärnkraftverk. Två av dem drivs av svenska Vattenfall.

Enligt arrangörerna demonstrerar fler än 120 000 människor över hela Tyskland i dag. Men protesterna handlar inte om att få till stånd en avveckling av kärnkraften, den frågan ser i nuläget ut att vara avgjord.

Uppemot 80 procent av tyskarna är för en avveckling och direkt efter olyckan i japanska Fukushima gjorde den tyska regeringen en hisnande u-sväng. Man frös ett tidigare beslut om att förlänga driftstiden för landets 17 reaktorer och stängde ner de sju äldsta åtminstone fram till sommaren.

Nu handlar det alltså inte om huruvida om Tyskland ska avveckla kärnkraften, utan om när.

Men väljarna tvivlar på uppriktigheten i regeringens hastigt påkomna atommotstånd, högerregeringen sjunker i opinionsmätningarna och vore det val i dag skulle oppositionen bestående av socialdemokrater och de gröna vinna stort.

Inte bara det. Kärnkraftsdebatten har gett de pålitligaste atommotståndarna, de gröna, sådan medvind att de just nu är Tysklands näst största parti.

Det innebär att vore det val i dag skulle Europas främsta industrination av allt att döma få en miljöpartistisk förbundskansler. En befängd tanke bara för någon månad sedan och fortfarande något som tyskarna har svårt att se framför sig. Även berlinbon Frederike Grimm, fastän hon själv kan tänka sig att rösta grönt.

– Även om folk är väldigt miljömedvetna just nu så tror jag inte på en grön förbundskansler än, säger Frederike Grimm.

Men frågan har förstås redan ställts till den ende som möjligen skulle kunna axla en grön kanslermantel, den före detta utrikesministern Joshka Fisher.

Jag är hedrad men det är allt, ska han ha svarat. Också övriga miljöpartister gör sitt bästa för att kväsa debatten innan det ser ut som om opinionsmätningarna har stigit dem åt huvudet.