Svaren på lyssnarnas städfrågor:

Hjälp! Hur får vi rent köksskåpen! Det sitter som en det hård gegga? Sotfläckarna på teglet till öppna spisen, choklad på ryamattan och envisa spår av rött vin som vägrar försvinna trots dyr kemtvätt.

Här är (nästan) alla svar från städexperten Marléne Eriksson till P4 Extras lyssnare.

Choklad på bilsätet?

Fråga: Hur får man bort chokladfläckar på bilsätet? Har provat med enbart vatten med med tiden har det blivit ljusa fläckar på det mörka tygsätet.
// Lars Grundström

Svar från Marlene: Blanda lite såpa och kallt vatten. Du får inte använda varmt vatten, för då löses äggviteämnena från chokladen.

Städa badrummet?

Fråga: Hur får man bort kalkfläckar på klinkers i badrummet?
// Åse Lindholm

Svar från Marlene: Använd vanlig såpa i vattnet, och en skvätt citronsyra. Så får du bort kalket.

Hundkiss på mattan?

Fråga: Våran hund har kissat på vår ryamatta. Vad ska jag göra för att få bort kisset och lukten?
// Carolina

Svar från Marlene: Ta bara en skurborste och så kan du använda hårschampo, och du vill få bort lukten ställer du fram en skål med ättika i rummet så försvinner den.

Vinfläckar på duken?

Fråga: Jag har fått vinfläckar på en broderad hardangerduk, hur gör jag för att få bort dessa. Det går ju inte att tvätta den i maskin.
// Ewa-Lena Sundberg

Svar från Marlene: Koka mjölk, låt den svalna och lägg fläcken i mjölken. Tvätta sedan enligt rekommenderat tvättråd.

Rödvinsfläcken försvann inte i kemtvätten!

En rödvinsfläck på vit/ljusbeige soffa. Har lagt på tabortspray. Gnuggat med tandborste. Fått bort mycket av vinet men en liten svag färg kvar. Lämnade in på kemtvätt men dem fick inte bort det. Idag är det en ring kvar av medlet runt den ljusa rödvinsfläcken. Vad göra???
// Monica Holst

Svar från Marlene: Samma sak här: koka mjölk, låt den svalna och lägg fläcken i mjölken. Tvätta sedan enligt rekommenderat tvättråd. Det är inte alls säkert att sprayen du använt hjälper.

Rengöra öppna spisen?

Fråga: Har öppenspis som har eldats lite hårt så att det farit ut eldflammor och rök som gjort hela framsidan sotig. Den öppna spisen är gjord av tegel så det har krupit in i teglet. Vilket rengöringsmedle ska jag använda? Sedan ett problem till stearin ljus som stått för nära elden och smältit ner i teglet och går inte få bort. Hur gör jag?
// Ante Hultin

Svar från Marlene: Detta är svårt. Det enda du kan göra är att använda dig av en rotborste. Tvätta med lite såpa och en liten skvätt klorin. Går det inte bort är den alternativa lösningen att måla. Det finns även speciella svampar man kan köpa som är inriktade på just sot.

Funkar husmorsknepet med lovikavante?

Fråga: Hörde om skokräm & lovikavante, hjälper det även på matta och tråkiga fönsterbänkar i marmor?
// Liselotte Leander

Svar från Marlene: Ja, det gör det.

Kalkrester i duschen?

Fråga: Igengrott duschmunstycke av kalk.. hur får man bort det? Samt i badrum missfärgningar i fogarna mellan kakelplattorna?
// Malin

Svar från Marlene: Lägg munstycket i ättika över natten. Nästa dag är munstycket rent och fint.

Polera päronträ och mahogny?

Fråga: Hur får jag bort ringarna efter glas på mitt lackade soffbord (päronträ)? Och hur polerar jag "mahogny"-skåpet också lackat så det blir blankt och fint?
// Elsie Jonsson Ekwing

Svar från Marlene: Använd aska från till exempel en öppen spis, eller cigarett. Blanda den med lite, lite vatten. Då får du liksom en pasta som du sen gnuggar bort ringarna med. Mahogny-skåpet blir fint med vanlig möbel-polish.

Envisa fettfläckar på tapeten?

Fråga: Går det att få bort fettfläckar på tapeter? Hur gör man :(
// Kristina Fredlund

Svar från Marlene: Du kan ta lite vatten blandat med amoniak på en trasa. Stryk det på fettfläcken så försvinner den.

Fet hård gegga på köksskåpen?

Fråga: Hej, vi har just flyttat in i en lägenhet som inte var så bra städad tyvärr. Ovansidan av köksskåpen har en beläggning som vi inte får bort, har provat med alla tänkbara medel, men det sitter som en fet hård gegga Har ni något bra tips??
// Karin Hart

Svar från Marlene: Det bästa tipset är vanliga diskmedel, och använd dig av en schotsprite. Du får säkert var ihärdig med fettet på hyllan.

Ringar efter glas på träbord?

Fråga: Har fått vita ringar efter glas på ett träbord, kan jag behandla med något för att ta bort/minska fläckarna?
// Vivianne Grubb

Svar från Marlene: Samma svar här som tidigare: Använd aska från till exempel en öppen spis, eller cigarett. Blanda den med lite, lite vatten. Då får du en pasta som du sen gnuggar bort ringarna med.

Fula fläckar efter silverputs på diskbänken!

Fråga: Hej! Jag har spillt silverputs på diskbänken med fula mörkgrå fläckar som följd, vad gör jag, tacksam för svar.
// Anonym

Svar från Marlene: Du kan prova med ättika och bikarbonat. Blanda det till en massa och gnugga. Men det låter tyvärr som ett svårlöst problem.

Chockrosa hårfärg på bardumstapeten!

Fråga: Har ni något tips om hur man kan ta bort hårfärgningsmedel (chockrosa) som stänkt i duschutrymmet. Underlaget är en sk vinyltapet ála 1980-talet med lite "bubblig" struktur.. Det är vit tapet..Går det att bleka med nåt medel utan att tapeten pajar?
// Berit Sellgren

Svar från Marlene: Tyvärr får du nog inte bort färgen.

Sot i taket

Fråga: Hur tar jag bort sot fläckar från taket (inomhus)?
// Ada Persson

Svar från Marlene: Det går inte. Tak ska man aldrig röra, om man inte ska måla om. Tyvärr.

Flammiga fläckar på rostfritt stål?

Fråga: Hej Marléne! Har köpt ny lägenhet med kyl o frys i rostfritt material. Tyvärr är de helt flammiga, tydligen har de torkats med fel medel. Vad skall jag använda för att få bort detta? Tacksam för svar.
// Berit

Svar från Marlene: Ta lite mineralvatten på en svamp, och torka över det flammiga. Torka sedan torrt med vanlig trasa.

Ättika som rengöring - men hur blandar man?

Fråga: Hej. Marlene pratar ofta om ättika som rengöringsmedel. Jag undrar vilken procent av densamma. Det finns ju många styrkor på den, för man ska väl inte använda outspädd?
// Marianne

Svar från Marlene: Det handlar om ättika som är 12 procent.