Antonov och EIB i fortsatt tvist inför Saab-affär

2:32 min

Det drar ihop sig för ännu en ödesvecka för Saab Automobile. En affär med den ryske affärsmannen Vladimir Antonov som sägs vara räddningen för företaget kan gå i stöpet efter att Europeiska investmentbanken, EIB, har ställt nya villkor som Saab inte säger sig klara av.

I tre veckor nu har biltillverkningen stått still på Saab i Trollhättan, eftersom Saab inte har råd att tillverka några nya bilar. Räddningen sägs finnas i att den ryske finansmannen Vladimir Antonov går in som delägare med nytt friskt kapital.

Första steget i räddningspaketet är en affär där Antonov köper Saabs fabrikslokaler i Trollhättan. Det är den affären som Europeiska investmentbanken tog ställning till i torsdags.

Både enligt källor på Saab och enligt Vladimir Antonovs talesperson Lars Karlström innehåller villkoren från den Europeiska investmentbanken ett krav på att lån på runt 2 miljarder kronor ska återbetalas inom 90 dagar. Omöjligt, säger Lars Karlström.

– Det finns ingen möjlighet för Saab att göra det, inte under rådande förhållanden, säger Lars Karlström.

Dessutom kräver EIB att affären godkänns av Saabs delägare General Motors (GM) och i intervjuer med svenska medier i helgen sa EIB:s vice vd Eva Srejber att banken fortfarande väntar på svaret från GM. Helt fel, enligt Lars Karlström.

– Det gick ett brev till EIB från GM:s koncernledning i Detroit klockan 23:20 på fredag. Det brevet har alla i EIB:s arbetsgrupp i det här ärendet tagit del av.

Det här brevet, har du tillgång till det och kan skicka det?

– Jag kan inte distribuera det brevet i dag, säger Lars Karlström.

Ekot försökte på måndagskvällen nå Eva Srejber på EIB, utan resultat.

Enligt Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen, börjar läget bli kritiskt för Saabs underleverantörer.

– Om det inte kommer något besked väldigt snabbt så bedömer vi att flera leverantörer inte kan vänta längre. Osäkerheten är för stor och de kommer att anpassa sin produktionskapacitet efter det. Då är det nog säkert en del som kommer att behöva varsla, säger Svenåke Berglie.

Den svenska regeringen har redan gett affären sitt välsignande och näringsminister Maud Olofsson vill enligt sin pressekreterare inte uttala sig mer.