allsvenskan

"Båda lagen kan förlora med 3-0"

5:00 min

Förlust i efterhand, för ena eller andra laget, eller teoretiskt för båda lagen med 3-0 kan bli följden för händelserna i den allsvenska fotbollsmatchen mellan Syrianska och AIK i måndags.

Allt avgörs när utredningen om skuldfrågan som nu pågår är klar. Anses båda klubbarna vara skyldiga till det som hände kan båda komma att straffas.

Omspel är enligt förbundet inte ett alternativ, eftersom reglerna säger att i en avbruten match ska ena eller andra laget, beroende på vilket lag som är skyldigt till att matchen bryts, tilldelas segern med 3-0.

Kenneth Thallinger är ordförande i förbundets disciplinnämnd:

– Rent teoretiskt kan båda klubbarna förlora med 3-0. Om båda klubbarna har medverkat till att det blivit en sådan säkerhetsstörning så att matchen måste brytas kan båda förlora, säger Kenneth Thallinger.

Är omspel ett alternativ?

– Nej.

Poängavdrag med upp till 6 poäng kan också bli aktuellt eftersom en domare skadades. Poängavdragsregeln gäller bara om en matchfunktionär skadads och isåfall på en nivå så det går att jämställa med misshandel i den vanliga brottsbalken.

Andra straffmöjligheter är spel inför tomma läktare, eller med stängda läktarsektioner och begränsad publikinsläpp, spel på neutral arena och böter eller en kombination av alla straffalternativen.

Enligt reglerna är det både hemmalaget, Syrianska, och bortalaget, AIK, som har ansvaret för hur supportrarna beter sig och för vad som händer på arenan. Hemmalaget har totalansvaret för säkerheten på arenana, utom på den sektion som tilldelelats bortalaget.

– Syrianska har ansvaret totalt sett för vad som händer på arenan, utom på den sektionen som tillhörde AIK:s supportrar. Om det kan bevisas att smällaren kommit från AIK:s sektion så är det AIK som har ansvaret, men om den kommit från en sektion där Syrianska hade ansvaret, så kan Syrianska straffas.

Oavsett om det skulle vara en AIK-supporter som kastade därifrån?

– Ja, så är reglerna.

Det är förbundets diciplinnämnd som avgör och nämnden inväntar nu rapporter från domare och matchdelegat samt yttrandena från de båda klubbarna. Beslut kan komma tidigast om drygt en vecka.

Disciplinnämnden har möte i eftermiddag, men den aktuella frågan hinner inte komma upp då. Nästa ordinarie möte hålls på tisdag om två veckor, men Kenneth Thallinger säger att beslutet om händelserna igår kan komma tidigare än så:

– Vi kan tidigarelägga detta beslut, vi ser som en allvarlig händelsen när en match måste brytas, säger Kenneth Thallinger.

Det röda kortet som AIK:s Ibrahim Teteh Bangura fick, gäller fortfarande. Han är därmed avstängd i klubbens nästa match.


Daniel Alling
daniel.alling@sr.se