Budgetunderskottet för Grekland och Portugal ännu större än väntat

2:54 min

Greklands och Portugals budgetunderskott förra året var ännu större än väntat, visar i dag slutliga siffror från EU:s statistikorgan Eurostat.

De senaste veckorna har allt fler hävdat att Grekland kommer tvingas att begära en nedskrivning av landets väldiga statsskuld. Dagens rapport lär innebära ett crescendo för olyckskorparnas kraxande kör, för nu visar det sig att Greklands budgetunderskott i fjol var ännu högre än väntat: 10,5 procent i stället för regeringens beräknade 9,6 procent. Greklands statsskuld ökar alltså ännu mer, och vid årsskiftet motsvarade den nästan 143 procent av landets bruttonationalprodukt, enligt dagens siffror från Eurostat.

Men på EU-kommissionen säger man sig ändå ha fortsatt förtroende för att Grekland kan hantera sin ekonomiska kris.

– Det finns inget tvivel om de grekiska myndigheternas beslutsamhet att implementera programmet och att trappa upp åtgärderna om det krävs, säger talesmannen Amadeu Altafaj.

Men marknaden har i dag ändå reagerat negativt på de nya dystra siffrorna för Grekland. Så även för Portugal vars budgetunderskott i fjol visar sig landa på 9,1 procent - en halv procentenhet högre än vad regeringen hade räknat med.

Spanien tvingas nu betala extra för den förnyade osäkerheten om eurozonens svagaste länder. Räntan sköt nämligen i höjden på det kortfristiga lån som Spanien tog upp i dag.

Den irländska bankkraschen gjorde att Irland slog en slags Europarekord i budgetunderskott i fjol. De statliga mångmiljardtillskotten för att rädda bankerna gjorde att Irlands budgetunderskott landade på nästan osannolika 32,4 procent.

När det gäller Storbritannien går nu EU in och plussar på flera tiotals miljarder kronor på de senaste årens budgetunderskott på grund av osäkerhet kring hur landet har redovisat sina försvarsutgifter.

Det genomsnittliga budgetunderskottet för EU:s länder landade förra året på 6,4 procent. Den genomsnittliga statsskulden har växt till 80 procent av bruttonationalprodukten. Det är långt över de 60 procent som EU:s budgetregler tillåter när det gäller statsskulden.

Dagens rapport från Eurostat visar också att bara två av EU:s 27 medlemsländer hade en ekonomi i balans i fjol. Ett av dem var Sverige, som lyckades få perfekt balans mellan intäkter och utgifter.

Estland, som vid årsskiftet blev eurozonens sjuttonde medlem, visade upp ett minimalt överskott i statens ekonomi. Estland är dessutom det EU-land som har i särklass minst statsskuld, relativt sett. Den estniska statsskulden motsvarar endast 6,6 procent av landets bruttonationalprodukt.