"Inga brottsmisstankar mot Mehdi Ghezali"

2:39 min

Wikileaks har de senaste dagarna släppt hemligstämplade handlingar om Guantanamofångarna, bland annat svensken Mehdi Ghezali. Enligt hans ombud, advokat Anton Strand, visar dokumenten att det inte fanns någon misstanke om brott när hans klient greps.

– Det skäl som USA har haft för att frihetsberöva Mehdi Ghezali har varit att man vill ha information av honom. Det har alltså inte funnits någon form av brottsmisstanke som har legat till grund för frihetsberövandet. På den grunden har man haft honom frihetsberövad i över tre år, säger Anton Strand.

Wikileaks släpper dokumenten om Guantanamofångarna successivt och lägger ut dem på sin webbplats. Några medier får ut uppgifter i förväg och redan i går kväll kunde Aftonbladet publicera de handlingar som gäller den svenske medborgaren Mehdi Ghezali.

Han greps i början av 2002, vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, och fördes till USA:s Guantanamobas på Kuba.

De dokument som Wikileaks har kommit över består av redogörelser för hur Mehdi Ghezali greps, varför han fördes till Guantanamo, hur han uppträdde där, hans familjebakgrund och bekantskapskrets.

Men de innehåller också en bedömning av risken för att Ghezali skulle kunna bli ett hot mot USA och dess allierande. Den risken bedöms som medelhög.

Inledningsvis ville USA ha ganska allmän information från Ghezali om hur rekrytering av utländska muslimer på pilgrimsresa i Saudiarabien går till. Senare nämns Ghezalis kontakter med personer som i sin tur misstänks ha kontakt med Al Qaida.

– Sedan framgår det också i det här dokumentet, något sensationellt, att amerikanska myndigheter anser att han ska vara fortsatt frihetsberövad i det land dit han ska släppas vidare. Skälen för det är bland annat att han känner en person som har samma namn som en person som ska ha koppling till al-Qaida, säger Anton Strand.

– Att det finns släktingar som påstås ha kopplingar till andra personer som påstås ha kopplingar och så vidare, men det är väldigt vaga uppgifter. Det är uppgifter som i en rättsstat och en demokrati så som vi känner till det aldrig skulle räcka någonstans.

Frågan är naturligtvis hur mycket av sanningen som den här typen av dokument berättar. Är det hela sanningen eller en bit av den? Finns det andra dokument som berättar något helt annat?

Mehdi Ghezali själv vill inte kommentera Wikileaks uppgifter alls. Men hans advokat tycker att handlingarna är intressanta.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att få se hur USA motiverar sitt agerande. Amerikanska Högsta domstolen har ju redan slagit fast att det är i strid med folkrätten som verksamheten på Guantanamo bedrivs, men nu när man får se att inte ens amerikansk myndighet själva har någon realistisk misstanke eller grund för sina antaganden... det är häpnadsväckande, säger Anton Strand.