USA

Obama: "Jag är född i USA"

1:54 min

USA:s president Barack Obama höll idag en mycket ovanlig presskonferens - för att visa upp sitt födelsebevis.

USA:s president Barack Obama höll idag en mycket ovanlig presskonferens - för att visa upp sitt födelsebevis.

President Barack Obama kallade till presskonferens för att visa upp ett omdiskuterat dokument - det officiella födelsebeviset, som visar att han verkligen föddes i Honolulu, Hawaii precis som han alltid sagt.

Normalt skulle jag inte kommentera sådana här dumheter, sa Obama. Men nu räcker det. USA har viktigare problem att debattera.

Frågan om Obamas födelseort har blivit aktuell igen de senaste veckorna efter att vissa högerdebattörer hävdat att Obama försökt dölja sin födelseattest.

Framförallt är det en potentiell republikansk presidentkandidat, nämligen mångmiljardären Donald Trump som ifrågasatt om Obama verkligen är född i Hawaii.

Trump har antytt att Obama istället kan ha fötts i Kenya, och därmed skulle han sakna laglig rätt att vara president i USA.

Debatten har komplicerats av att Hawaiis myndigheter använder sig av två olika födelsebevis - en kortfattad variant, och en mer detaljerad.

Tidigare har Obama offentliggjort kortversionen. Nu visar han upp hela det detaljerade sjukhusbeviset, och hoppas därmed en gång för alla få slut på konspirationsteorierna.

Tv-kändisen och pr-stjärnan Donald Trump svarade genast med att kalla till presskonferens och berömma sig själv.

– Jag är hedrad över att spela en så viktig roll, sa Donald Trump, nu måste vi granska födelseattesten för att se om den verkligen är äkta.