Sjöbergs tränare anklagas för sexuella övergrepp

1:46 min

I en ny bok berättar nu den före detta friidrottaren och höjdhopparen Patrik Sjöberg om att han som barn utsattes för flera sexuella övergrepp. Den som pekas ut är den kända numera avlidna tränaren Viljo Nousiainen, som tränat flera framgångsrika hoppare i Sverige. Även friidrottstränaren Yannick Tregaro väljer nu att berätta om liknande erfarenheter.

Det började när Yannick Tregaro var i 12-årsåldern.
– Mina föräldrar hade lite problem hemma och jag tydde mig till Viljo. När jag blev äldre insåg och förstod jag vad det här var och hur fel det var, säger Tregaro. 

Den tidigare landslagstränaren, Viljo Nousiainen, med bland annat Friidrottsförbundet som arbetsgivare, har beskrivits som en svensk tränarlegend.

Många år efter hans död 1999 berättar nu Patrik Sjöberg i boken "Det du inte såg", skriven tillsammans med författaren Markus Lutteman, om hur Nousiainen ska ha utfört sexuella övergrepp och kränkningar mot honom i flera år från att han var i elvaårsåldern.

Nousiainen ska till exempel ha massera honom naken och fotografera honom utan kalsonger och vid vissa tillfällen ska han också ha gett sömnmedel till Sjöberg.

Händelserna har aldrig polisanmälts och tidigare har det varit för tungt att berätta, enligt Sjöberg. En känsla Yannick Tregaro delar.
– Jag kände en egen skuld och skämdes över det som hänt, säger han. 

Även den norske höjdhopparen och tidigare nordisk mästare i tresteg, Christian Skaar Thomassen, beskriver liknande erfarenheter i Sjöbergs bok. Även han hade Viljo som tränare från elva års ålder.

Vilka reaktioner som är att vänta och hur svenska friidrottsförbundet ser på uppgifterna är ännu oklart, men Patrik Sjöberg skriver att han hoppas att fler kanske vågar träda fram.

För Yannick Tregaro handlar det om ett ordentligt avslut.
– Det är jobbigt att bära hemligheter djupt begravda. På så sätt känns det här ganska skönt.

Uppgifterna väcker redan reaktioner. Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar stod Viljo Nousiainen nära och är chockad över nyheten. Han säger också att sexuella övergrepp är något det sällan talas om inom idrotten.

– Jag känner inte till att det ska ha varit ett samtalsämne i något sammanhang vid tränarutbildningar, tyvärr, säger Miro Zalar.

Intervjuer med Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro hör ni i P1 morgon under torsdagsmorgonen.