Patrik Sjöberg berättar om övergreppen i ny bok

3:36 min

Den kände och numera avlidne friidrottstränaren Viljo Nousiainen uppges ha utsatt flera barn han tränat för sexuella övergrepp. Det kommer fram i den före detta höjdhopparen Patrik Sjöbergs bok som kommer ut i dag. Sjöberg säger att han utsatts för sexuella övergrepp under flera års tid.

– Han kallade det vetenskapliga test i och med att som idrottsman var man tvungen att mäta kroppen på olika sätt. Även spermatest som han kallade det så att han kunde pulsera träningen.

– Ibland veckovis, man skulle mäta olika muskler och olika sorters massage, säger Patrik Sjöberg till Aktuellt.

Patrik Sjöberg blir 1987 världsmästare i höjdhopp, 22 år gammal. I bakgrunden står hans tränare och tillika styvpappa, Viljo Nousiainen.

Den tidigare landslagstränaren, med bland annat Friidrottsförbundet som arbetsgivare, har beskrivits som en svensk tränarlegend och stått bakom flera framgångsrika hoppare i Sverige.

Utöver Patrik Sjöberg nämns hans inverkan på Christian Olsson och Yannick Tregaro, i dag själv friidrottstränare, och som berättar för Ekot att även han varit utsatt för övergrepp av Viljo Nousiainen.

– Det började när jag var 12-13 år. Mina föräldrar hade lite problem hemma och jag tydde mig till Viljo. Jag satte helt stopp för det bara ett år innan Viljo dog, säger Tregaro.

Den norske höjdhopparen, Christian Skaar Thomassen, skriver i Sjöbergs bok om hur även han varit utsatt för samma sak.

Händelserna har aldrig polisanmälts utan varit för svåra att berätta, säger Yannick Tregaro.

– Jag valde i stället att skapa en glorifierad låtsasbild av Viljo.

Den före detta höjdhopparen Stefan Holm hade Viljo Nousianien som mentor från att han var 15 år gammal och är överraskad av uppgifterna.

– Jag har umgåtts med Yannick och det gänget i 20 års tid och varit på träningsläger ihop med Viljo och tränat ihop med honom och det har inte varit några konstigheter så det känns främmande, säger Stefan Holm.

Hur känner du att bilden av honom förändras nu?

– Jag har inte hunnit smälta det än, men det känns främmande och chockerande på många sätt. Trots allt trodde jag att jag kände det gänget, men det gjorde jag uppenbarligen inte.

I boken riktar också Patrik Sjöberg kritik mot en bristfällig kontroll av tränare och andra som rör sig i idrottens värld.

– Idrottsrörelsen bygger otroligt mycket på ideell verksamhet och man är otroligt tacksam mot de som ställer upp och tränar och tar hand om barnen. Men det är klart att det är svårt att få full inblick i vad som pågår bakom kulisserna.

– Men så är det kanske i all verksamhet. Det handlar om förskollärare också, men det är klart att kontrollsystemen kan bli bättre. Det kan de alltid bli, säger Stefan Holm.

Ordföranden för Riksidrottsförbundet, Karin Mattsson Weijber, beklagar det som hänt. Hon säger också att sådant här är ovanligt, men att det också finns flera uppmärksammade fall från förra året.

Sedan en tid tillbaka arbetar förbundet för att få kontrollera tränare och idrottsledare mot belastningsregistret och nya riktlinjer är på gång, säger hon.

– Vi har en policy som är mer av en vägledning. Den ger tydligare hjälp och vägledning till de ledare och föreningar som vill ha det.

– Sedan tror jag att i och med att de nu berättar det så är det i sig en ögonöppnare. Jag tror att man till mans tänker till var man än befinner sig.