Palestinsk försoning väcker reaktioner

3:01 min

De rivaliserande palestinska grupperna Hamas och Fatah har skrivit under ett försoningsavtal. Det överraskande beskedet kopplas till de omtumlande händelserna i arabvärlden.

– Det palestinska folket ville ha ett slut på splittringen, i dag har era krav uppnåtts,  sa Fatahledaren Azzam al Ahmed vid presskonferensen i Kairo i går kväll.

Det folkliga kravet på nationell försoning har varit allt mer högljutt de senaste månaderna, inspirerade av demonstrationer i grannländerna gick också palestinierna ut på gatorna.

Inte för att störta någon regim, utan för att kräva nationell enhet.

Men det är de dramatiska omvälvningarna i regionen, snarare än folkets önskningar, som varit avgörande. Yttre osäkerhet och störtade regimer har drivit Fatah och Hamas i famnen på varandra.

För Fatah var det delvis ett bakslag att den egyptiska regimen föll. Hosni Mubarak och Mahmoud Abbas delade samma aversioner mot de egna islamisterna inom Hamas och Muslimska Brödraskapet.

För Hamas är händelserna i Syrien en källa till stor oro. Syrien är en Hamas viktigaste sponsorer och det vore ett allvarligt bakslag för Hamas i Gaza om Bashar al Assad föll.

Samtidigt har Hamas haft mycket svårt att försvara Assads brutala massakrer av den syriska proteströrelsen.

Sedan i januari, när arabrevolterna inleddes, har Israel-Palestinakonflikten reducerats till den lilla fläck den rent geografiskt utgör på Mellanösterns karta.

En försoning mellan Fatah och Hamas bryter delvis stagnationen, även om få bedömare inbillar sig att detta kommer att få fart på någon fredsprocess. Snarare tvärtom.

Israel reagerade negativt på nyheten. Premiärminister Benjamin Netanyahu sa i går i tv att den palestinska myndigheten måste välja mellan fred med Israel och fred med Hamas.

En palestinsk talesman svarade raskt att det är Netanyahu som måste välja mellan verklig fred och bosättningar.

USA reagerade svalt på nyheten om en palestinsk försoning och upprepade att Hamas är en terrororganisation. Såväl USA som EU har vägrat att ha med Hamas att göra så länge Hamas inte ger upp våld och erkänner Israel.

Det har gjorts många försök tidigare till palestinsk försoning de senaste fyra åren.

Saudiarabien, Qatar och Egypten har satt sin prestige på spel genom att våga tro att bittra fiender, som till och med enligt uppgift torterat varandra, skulle kunna enas.

Hamas har anklagat Fatah för att fungera som Israels polis på Västbanken och Fatah har anklagat Hamas för talibanisering i Gaza.

Inte ens kriget mot Gaza för drygt två år sedan ledde till något närmande. Tvärtom anklagades Fatah och Mahmoud Abbas för att ha givit Israel klartecken att krossa Hamas.

Trots glädjen över försoningsnyheten i dag är många palestinier skeptiska inför utsikterna.