CHRISTIAN SKAAR THOMASSEN:

”Fler kommer att träda fram efter avslöjandet”

1:29 min

Reaktionerna fortsätter kring avslöjandet att den numera avlidne friidrottstränaren Viljo Nousiainen ska ha utsatt flera barn han tränat för sexuella övergrepp. En av dem är höjdhopparen, Christian Skaar Thomassen, som säger att det har varit svårt att hålla upplevelserna för sig själv efter Viljos död för drygt tio år sedan.

– Viljo gick bort 1999 men finns fortfarande kvar som en legend. Han diskuteras och hyllas på många sätt och det är väldigt jobbigt att höra det när man själv varit med om detta. Det är viktigt att lyfta fram det här tabubelagda ämnet.

Christian Skaar Thomassen, tidigare nordisk mästare i tresteg, hade Viljo Nousiainen som tränare från 1989 fram till hans död 1999.

Det var också han som för ett par år sedan berättade om övergreppen han erfarit för den tidigare höjdhopparen och världsmästaren Patrik Sjöberg, som då vågade ta steget att gå ut med sina liknande historier. År av sexuella kränkningar från att de är i elvaårsåldern.

Även friidrottstränaren Yannick Tregaro har kunnat berätta om detta, och de är övertygade om att fler kan ha drabbats, säger Christian Skaar Thomassen.

– Det har sagts att Viljo tränat uppåt 500 personer under sina 30 år som tränare. Jag tror att fler kommer att träda fram nu.

Uppgifterna om stjärntränarens övergrepp lägger nu fokus på hur idrottsrörelsen hanterar frågorna och de stora idrottsförbunden har beklagat det inträffade.

Hur ska man förhindra att sådant här händer i idrottsvärlden?

– Man får ha lite hårdare kontroller som dem man har i skolan och förskolan.