Förälder: "En samordnare skulle betyda mindre oro"

2:14 min

Föräldrar som har barn med funktionshinder måste lägga så mycket jobb på att samordna den hjälp de har rätt till från olika håll att de inte kan leva som vanliga barnfamiljer, det konstaterar Riksrevisionen i en granskning i dag, och föreslår därför en försöksverksamhet med särskilda samordnare. Anna Brandström är en av de drabbade föräldrarna och enligt henne skulle en samordnare få stor betydelse för hennes familj.

Anna Brandström har en femårig son med downs syndrom. Hon skulle bland annat vilja ha mer hjälp med vad som gäller med lagstiftningen om stödet.
– Gör man fel hos Försäkringskassan kan man bli återbetalningsskyldig i flera år.  Det är inte särskilt kul. Sedan måste man hålla ordning på namnen på alla kontaktpersoner och när man ska träffa dem. Om man ska träffa flera olika läkare vore det bra om man kunde göra det samma dag, säger Anna Brandström till Ekot.

I sin granskning skriver Riksrevisionen att föräldrar med funktionshindrade barn bär en så tung börda med att samordna kontakter med till exempel kommun, försäkringskassa och sjukvården att de inte kan leva ett liv som liknar det som vanliga barnfamiljer har.

– När vi har träffat föräldrar så kommer det fram vittnesmål om att dessa föräldrar är mer sjukskrivna än andra. Föräldrarna har också en större benägenhet att bli förtidspensionerade, säger revisionsdirektör Marcella Cohen Birman.

Riksrevisionen föreslår alltså att regeringen ska införa en försöksverksamhet med särskilda samordnare som ska stötta familjerna. Ett förslag som har diskuterats tidigare, men ännu inte blivit verklighet.

Föräldern Anna Brandström säger att situationen som den är i dag gör att hon ofta känner sig stressad.

--Det blir så att man sitter vid skrivbordet när man egentligen vill leka med barnen. Träningen som hela tiden behöver göras med min son får andra göra på förskolan. Den här samordningstiden skulle jag heller lägga på att faktiskt vara mamma, säger Anna Brandström.

Enligt Anna skulle det få stor betydelse för familjen om man kunde få hjälp av en samordnare.

– För mig skulle det betyda mindre stress och kanske mindre oro. Jag tycker att jag nog att oroa mig över som förälder till ett barn med funktionshinder, men nu är det en massa regler som man måste ha koll på, säger Anna Brandström.