Israel: "Välj fred med Israel eller Hamas"

Förhoppningarna är stora, men farhågorna många bland palestinier efter det oväntade beskedet i går att de palestinska ärkerivalerna Fatah och Hamas har kommit överens om att bilda en gemensam regering.

Men Nimmer Hamad, politisk rådgivare till den palestinske presidenten Mahomud Abbas säger att det här är ett viktigt steg mot palestinsk stat.

– Nu enas vi palestinier. Ingen, inte heller Israel, kommer längre att kunna säga att de inte finns någon palestinsk partner att tala med, säger Nimmer Hammad till tv-kanalen al-Jazira.

Enligt överenskommelsen ska en gemensam regering bildas bestående av, som det heter, oberoende personer och teknokrater och val ska hållas inom ett år och de olika väpnade palestinska grupperna ska börja samarbeta.

Därtill ska de båda parterna släppa fångar tillhörande den andra sidan och de olika väpnade grupperna ska börja samarbeta.

Men Israel har reagerat skarpt.

Fredsförhandlingar med en palestinsk regering där Hamas ingår är inte möjliga och den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman uppmanade den israeliska armen att förbereda sig på att Hamas, som inte accepterar Israel överhuvudtaget, även kommer att ta över Västbanken. 

Palestiniernas president Mahmoud Abbas har nu att välja mellan fred med Israel eller samarbete med Hamas, sa Israels premiärminister Benjamin Nethanyau.

Men det avfärdade Mahmud Abbas.

– Hamas är en del av den palestinska strukturen och går inte att utesluta och Israel borde kunna fortsätta fredsförhandlingarna då det är PLO, där Hamas inte ingår, som från palestinsk sida sköter förhandlingarna, sa den palestinske presidenten.

Samtidigt, i de palestinska områdena är förhoppningarna stora men många undrar hur de bittra fienderna Hamas och Fatah ska lyckas enas om alla detaljer, till att börja med tillsättandet av regeringsmedlemmarna.