Politik

Politiska bidrag kommer att redovisas öppet

1:38 min

Stora bidrag till politiska partier kommer i framtiden att redovisas öppet i Sverige. Moderaterna och Kristdemokraterna har i det längsta velat att bidrag ska kunna lämnas anonymt, men nu har Moderaterna ändrar sig och Kristdemokraterna är inte sena att hänga på.

– Vi tycker inte att man kan köpa politik för pengar och vi är inte till salu, men sen har vi inte haft de stora floderna av bidrag till vårt parti, så frågan har inte haft den tyngden hos oss, säger Acko Ankarberg, partisekreterare för Kristdemokraterna.

Men i praktiken har inte Moderaterna och Kristdemokraterna redovisat sina bidrag öppet, något som har fått kraftig kritik från Europarådet.

Tidigare den här veckan skärpte rådet den kritiken och skriver i en rapport att Sveriges uppenbara motsträvighet i den här frågan är totalt otillfredsställande.

Men idag lovar alltså Moderaterna att från och med nu öppet redovisa bidrag på över 20 000 kronor, säger Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.

– Vi har lyssnat in och det har varit en lång diskussion, säger Sofia Arkelsten. Vi har jobbat igenom det här noga och jag tycker att vi har landat i en bra balans mellan öppenheten, frivilligheten och en bevarad valhemlighet.

Samtidigt har Moderaterna hela tiden varit noga med att lyfta fram oredovisade bidrag som Socialdemokraterna får av LO i form av arbetade timmar i valrörelserna. Men enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin redovisar partiet redan antalet arbetade timmar, och hon säger att folkrörelserna måste ha rätt att ta ställning politiskt.

– Vi såg i förra valrörelsen att Villaägarna mycket tydligt stödde alliansens förslag genom att kampanja mot vår fastighetsskatt, och LO stödde en röd-grön regering på olika sätt, säger Carin Jämtin. Jag tror att det säkert finns många anställda på till exempel LRF, som var ute och delade ut flygblad för Centerpartiet. Det är deras fulla demokratiska rätt att göra det.