Ekot direktrapporterade från prinsbröllopet

1:46 min

Kate Middleton och prins William är nu äkta makar efter att ha avgett sina löften och bytt ringar  inför en publik världen över på omkring två miljarder personer. I London var hundratusentals personer ute på gatorna för att få en glimt av gästerna och kortegen.

15:55 Ekots korrespondent Johan Prane sammanfattar dagens festligheter i London. Många Londonbor hade sovit över på trottoaren för att få en bra plats nära kortegevägen. Siobhan MacCay hade övernattat med sina fyra söner och det var det värt trots att det var kallt och hårt:

15:14 Londonpolisen har gripit 43 personer under dagen, men det inkluderar inte bara brott relaterade till bröllopsfirandet. Anklagelserna mot de gripna spänner från sextrakasserier till ordningsstörningar, enligt Scotland Yard.

14:38 Den brittiske historikern Simon Schama spår att bröllopet kommer stärka monarkins ställning i Storbritannien.

– Det är två bröllop idag, ett mellan William och Kate - och ett mellan kungahuset och folket, säger Simon Schama till BBC.

14:35 Fem tusen gatufester arrangeras i Storbritannien idag, enligt BBC.

14:31 Kungafamiljen lämnar balkongen. Nu blir det mottagning för 650 gäster på Buckingham Palace. Senare blir det en mer "intim" middagsbjudning för runt 300 gäster.

14:27 Det blev en puss på munnen! Just denna puss, och var den skulle hamna, har tidigare varit föremål för vilda gissningar. Till publikens förtjusning och jubel upprepas den någon minut senare.

14:25 På balkongen till Buckingham Palace går prins William och Kate Middleton och resten av kungafamiljen ut för att hälsa på folket.

14:22 Prins William såg till att hans bortgångna mors, Diana, fick stor plats under vigselceremonin. Kate Middleton fick Dianas vigselring, en psalm från moderns begravning spelades under vigseln och med bland gästerna fanns Sir Elton John - artisten som sjöng Candle in the Wind under Dianas begravning 1997. Diana omkom i en bilolycka i Paris det året.

14:21 Flera veteranflygplan, bland dem en Lancaster och en Spitfire, flyger över London som en hyllning till brudparet. Den här typen av plan deltog i den så kallade "Battle of Britain" under andra världskriget.

13:59 Sveriges Radios korrespondent Johan Prane befinner sig mitt i vimlet på Londons gator. "Många människor här tycker att de har sett något historiskt", berättar han.

13:40 Människor som samlats utanför Buckingham Palace väntar på att brudparet ska visa sig på balkongen. De hoppas att få se brudparet ge varandra en kyss.

13:30 Även drottningen har nu kommit till Buckingham Palace, där hon stiger ur sin vagn och går in i slottsbyggnaden.

13:25 Följet har nu kommit in i Buckingham Palace. En orkester spelar "God save the Queen". Brudparet ska nu fotograferas och väntas sedan komma ut på en balkong för att vinka till människor som samlats utanför.

13:21 Brudparets vagn åtföljs av flera andra vagnar med bland andra prins Harry och drottning Elizabeth. Jublet stiger bland dem som samlats utanför Buckingham Palace när vagnarna passerar. Prins William och Kate Middleton ler och vinkar till Londonborna.

13:16 Vagnen med brudparet anländer till Buckingham Palace, efter att ha hyllats av människor som samlats längs med kortegevägen. Droskan dras av fyra vita hästar och åtföljs av uniformsklädda ryttare på mörka hästar. 

13:09 Samtidigt som solen börjar skina i London lämnare prins William och Kate Middleton Westminster Abbey. De sätter sig i en öppen droska, dragen av fyra hästar för att ge sig ut i kortegen och hälsa på Londonborna som samlats i massor.

12:53 William och Kate får bra betyg i medierna såhär långt. Ringpåträdandet gick relativt smärtfritt och de var tydliga när de läste sina löften till varandra. "Ett tecken på ett lyckligt framtida äktenskap?", frågar sig nyhetsbyrån AP:s reporter.

12:48 Runt 5 000 poliser patrullerar Londons gator och kontrollerar misstänkta väskor och personer. Anarkistgrupper har hotat att attackera bröllopet, men inga allvarligare hot än så har offentliggjorts.

12:47 Bröllopet uppmärksammas inte bara här på jorden, utan också i rymden. Astronauterna på den internationella rymdstationen ISS har skickat sina lyckönskningar i form av en video till Prins William och Kate Middleton.

12:44 Kate Middleton är nu hertiginna av Cambridge. Prins William är hertig av Cambridge, earl av Strathearn och baron Carrickfergus.

12:36 Hör direktrapporten från London i Ekots lunchsändning:

12:29 Brudparet sitter nu på varsin stol samtidigt som församlingen sjunger psalmer och läser böner.

12:19 Ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, förklarar de två vara gifta i faderns, sonens och den helige andens namn.

12:17 Prins William trär vigselringen på Kate Middletons ringfinger. De båda går ner på knä för att be.

12:17 De båda reciterar nu på prästens instruktioner sina löften till varandra.

12:16 Kate Middleton svarar också hon ja på samma fråga.

12:15 Prins William säger ja till att taga Kate Middleton som sin fru.

12:14 Ingen i Westminster Abbey har något att invända mot att Kate och William ska vigas.

12:12 Prästen Rowan Williams, ärkebiskop av Canterbury, inleder vigseln.

12:09 Psalmen "Guide me, oh thou great redeemer" ljuder i Westminster Abbey.

12:08 Kate, prins William, Michael Middleton och prins Harry står nu vid altaret. Kören sjunger och orkestern spelar.

12:05 Kate Middleton skrider fram mot altaret tillsammans med sin far.

12:02 Ceremonin börjar.

12:00 Bruden har anlänt till Westminster Abbey i en Rolls Royce. Hon kliver försiktigt ut. Släpet är 2,70 meter långt. En modest längd, anser BBC:s kommentatorer.

11:59 Kate bär klänning med ett långt släp, spets upptill, lång slöja och utsläppt hår och tiara. Sarah Burton, hos designerhuset Alexander McQueen, har designat klänningen.

11:51 Kate Middleton och hennes familj tar plats i bilen som ska ta henne från hotellet. Den vita klänningen behöver varsamt läggas tillrätta, något som fadern Michael Middleton ser till.

11:50 Drottning Elizabeth II är nu framme vid Westminster Abbey. Hon själv gifte sig där 1947. Också kronprinsessan Victoria och Daniel Westling är på plats.

11:45 En annan viktig fråga: Kommer William pussa Kate på munnen eller kinden efter vigseln? Det kan britterna satsa pengar på, bland mycket annat.

11:44 Prins Charles och Camilla Parker Bowles anländer,

11:40 Vad kommer alla ha på sig? Ett tungt ämne i brittisk media just nu. Självklart är Kate Middleton mest intressant.

11:37 Ekots korrespondent Johan Prane berättar om varför två tidigare premiärministrar från Labour inte är inbjudna - och att den nuvarande Labourledaren Ed Milliband gick åt fel håll:

11:36 Medlemmar i den brittiska kungafamiljen anländer till kyrkan.

11:35 "We want Will" ropade folkmassan längs med The Mall när William passerade. Nu är William framme i Westminster Abbey.

11:10 Prins William lämnar nu Clarence House i en Bentley-limousin, för att ta sig till Westminster Abbey. Lillebrodern prins Harry kommer följa med som best man, i ett försök att göra rollen "mindre formell". Kate Middleton har övernattat på hotell och kommer från sitt eget håll.

11:05 Bröllopet uppmärksammas inte bara i Storbritannien, utan också i andra länder. Fester och evenemang hålls också i till exempel Australien och USA.

10:41 Fem tusen poliser tjänstgör i centrala London idag.

10:39 Vad köper man till någon som har allt? David Cameron kommer ge en fotobok om ön Anglesey i gåva till paret, förutom att också tillsammans med regeringen donera pengar till parets välgörenhetsfond.

10:37 "Det är väldigt spännande. Det är svårt att sätta ett ord på varför det är så stort, men det är nog en blandning av det unga paret, den nationella symboliken och festligheten", säger Storbritanniens premiärminister David Cameron. "Kate tar med sig en bra känsla för humor och ansvar", tror han.

10:29 Den eviga frågan i London är: "Kommer det regna?". Än så länge ser det inte ut att vara fallet, även om det är relativt grått och molnigt i den brittiska huvudstaden.

10:28 Som gifta kommer prins William och Kate Middleton slå sig ner på ett gods på den walesiska ön Anglesey.

10:21 "Det kommer bli en mycket emotionell dag för prins William", säger en hovbloggare till BBC. Dagens kortegeväg är nämligen densamma som under prinsessan Dianas, Williams mammas, begravning.

10:19 David och Victoria Beckham anländer till Westminster Abbey.

10:15 Ekots korrespondent Johan Prane står i folkmassan mellan Buckingham Palace och Trafalgar Square i London. En del människor har tältat hela natten, och det är en hård kamp om platserna på första parkett, berättar han:

De brittiska medierna följer mycket noga bröllopet och många andra ämnen får stå tillbaka. Men det finns också en debatt kring värdet av dagens bröllop, och om Storbritannien egentligen har råd med det i tider av besparingar och ekonomisk kris, säger Ekots korrespondent Johan Prane:

10:07 Det är exakt 30 år sedan Storbritannien upplevde ett kungligt bröllop av den här storleken. Då var det prins Williams pappa, prins Charles som gifte sig med Diana.

09:50 2 miljarder människor väntas följa dagens bröllop via TV.

09:48 Så många som 1 900 gäster kommer delta. Kungligheter, adliga, musiker och popstjärnor. Några som dock inte kommer delta är de tidigare brittiska premiärministrarna Gordon Brown och Tony Blair. Inte heller Barack Obama kommer, enligt AP.

09:46 Hundratusentals, kanske miljontals, Londonbor har samlats kring kortegevägen och Westminster Abbey.

09:45 Prins William kommer att ha på sig en arméuniform under bröllopet, enligt BBC.