20 gripna inför brittiska bröllopet

Inför bröllopet mellan prins William och Kate Middleton har brittisk polis gripit 20 personer i en gryningsräd, uppger AFP. Enligt Sky News misstänks de för att ha planerat att störa fredagens bröllop.

En talesperson för Scotland Yard säger dock att gripandena inte har någon "direkt koppling" till bröllopet.

Gripandena gjordes på tre olika adresser.

Pådraget inför bröllopet i Storbritannien är stort. Mellan en halv och en miljon människor väntas följa bröllopet på plats i London och uppskattningsvis tre miljarder människor världen runt kommer att se det på tv.

Lokaltrafiken har varnat för överfulla perronger och vissa gator är stängda från klockan sex på morgonen.

Redan vid niotiden, brittisk tid, börjar gästerna anlända till kyrkan som har tusenåriga anor. Sist av alla anländer den som kommit att bli huvudpersonen framför alla. Kate Middleton, eller Catherine som hon kallas officiellt, väntas komma lagom till vigseln klockan 11 lokal tid.

Bilen hon körs i, en Rolls-Royce Phantom VI, attackerades under studentprotesterna i december men har renoverats sedan dess.

En allé av lönnar kantar brudens väg upp till altaret. Blommorna som smyckar kyrkan kommer efteråt att skänkas till välgörenhetsorganisationer.

En timme och en kvart senare väntas brudparet påbörja resan mot Buckingham Palace där drottningen håller champagnemottagning. Så fort ekipaget passerat längs paradgatan the Mall släpps avspärrningarna så att människor får chans att ta sig fram till slottet och se brudparet komma ut på balkongen och kyssas.

Sedan återstår att se om programmet håller. Enligt vadslagningsfirman Ladbrokes, som också funnits på plats utanför Westminster Abbey de senaste dagarna, ger det inga pengar tillbaka om Kate är sen till kyrkan.

Bland de 1 900 bröllopsgästerna finns kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Liksom vid det svenska kungliga bröllopet förra året har det förekommit kritik mot gästlistan.

Ett dygn före vigseln valde det brittiska utrikesdepartementet att porta Syriens ambassadör som en reaktion på regimens angrepp på syriska demonstranter.

TT/Ekot