Britter campar för bra bröllopsplats

2:29 min

Efter närmare ett halvårs bröllopsyra efter förlovningen i höstas så är det i dag dags för den brittiske prinsen William att gifta sig med Kate Middleton. Och utanför Westminster Abbey har folk campat i flera dagar för att få en bra plats.

En av dem som campat är Sue Church.

– Folk därhemma tycker jag är tokig, men jag älskar sådana här tillställningar och kungafamiljen är någonting att var stolt över.

Sue Church var bland de första, hon kom redan i tisdags. Nu är hela trottoaren framför Westminster Abbey fylld av små tält i olika färger, överallt hänger brittiska flaggor. På en specialbyggd läktare står tv-fotograferna på rad.

Kvart över ett kommer det nygifta paret ut kyrkan och ska åka hästdragen vagn till Buckingham Palace. En miljon människor väntas kanta kortegevägen. En som definitivt inte kommer att stå där är republikanen Michael Jones.

– Att spendera pengar på sådant här nonsens är skamligt, speciellt i dessa tider när regeringen ska göra stora nedskärningar i offentliga sektorn, säger Michael Jones.

En som tjänar pengar på bröllopet är souvenirförsäljaren Juliana Plaka.

– Bäst säljer flaggorna och kökshanddukarna med porträtt på brudparet. De använder folk till dekorationer på alla de tusentals gatufester som kommer att äga rum runt om i landet senare i dag, säger Juliana Plaka.

De senaste dagarna har det också gått politik i bröllopet.

I går fick Syriens ambassadör veta att han inte längre var välkommen. Inte lämpligt efter att så många demonstranter har dödats de senaste dagarna i Syrien, tyckte utrikesminister William Hague. Han fick medhåll av kungahuset som helt sonika strök ambassadören från gästlistan.

Två som aldrig hade varit på listan var de båda förra Labour-premiärministrarna Tony Blair och Gordon Brown. Och det har väckt en del uppmärksamhet eftersom bjudna var de två konservativa före detta premiärministrarna Margaret Thatcher och John Major. Hovets officiella förklaring till att Blair och Brown inte är bjudna är att de inte är riddare av strumpebandsorden.