Oron är stor för familjen i Daraa

3:27 min

Nu har det gått fem dagar sedan stridsvagnar rullade in den syriska staden Daraa i gryningen i måndags och dödade ett stort antal människor. Ytterst få och knappa vittnesmål kommer ut ur den belägrade staden och det är oklart vad som kommer att ske i dag, efter fredagsbönen, då protesterna brukar ta fart.

– Det jag hoppas är att alla byar runt Daraa ska resa sig under fredagen och storma och befria den belägrade staden, säger Khaled, 29-årig kakelsättare och tvåbarnsfar från Daraa.

Han är i Jordanien just nu. Han vet att hans fru och barn är i säkerhet i just en av dessa byar utanför Daraa, men min mamma, säger han med tårar i ögongen, och min syster och hennes fem barn, de är mitt i staden Daraa och vi vet inte vad som hänt med dem.

– Vi har inte hört något från dem på fem dagar, vi vet inte om de lever, eller om det finns mjölk till barnen, det enda vi vet är att de varken har vatten eller el, inte ens stearinljus, och att alla telefon- och mobilförbindelser är avskurna, säger Khaled och håller tårarna tillbaka.

Samtidigt som han berättar om sin syster berättar nyhetsbyrån Reuters om en annan fembarnsmamma i Daraa som sköts ihjäl framför sina barn och som enligt ögonvittnen innan hon dog hann svära åt soldaterna och skrika: ”till och med israelerna visar större barmhärtighet än ni.”

Något Khaled också återkommer till, det som sker i Daraa idag är mycket värre än det som skedde i Gaza under kriget.

Jag träffar Khaled på den jordanska sidan gränsen ett par timmar innan det syriska muslimska brödraskapet uppmanade alla syrier att ge sig ut på gatorna för att kräva frihet efter fredagsbönen i dag.

Khaled lyssnar knappast till islamisterna, lika lite som han känner till den organiserade oppositionen i Syrien. Han har olivgrön keps, kraglös t-shirt, halvlångt hår och kort skägg, inte helt olik Che Guevara, som sannolikt är en större idol än både islamister och den traditionella syriska oppositionen.

Själv säger han att han är en del av proteströrelsen och att han lämnade Syrien för att smuggla ut minneskort med flera timmars mobilfilmat material som han visar mig.

En död man som släpas på gatan av svartklädda säkerhetspolis, flera män som skjutits i huvudet och ligger på marken med nedblodade ansikten. Han berättar detaljerat och noggrant som om han tillhörde en undersökningskommission tillsatt av FN.

Men det är Khaled, kakelsättaren från Daraa, utan några stora förhoppningar om att FN och världssamfundet ska rädda hans släktingar i det belägrade Daraa.