REVOLTEN I SYRIEN

Närmare 50 döda vid oroligheter i Syrien

I Syrien blev det återigen en blodig dag under demokratidemonstrationer i de flesta större städerna. Dödssiffran i de syriska regimkritiska protesterna har stigit till 48, varav 13 i den syriska staden Rastan, enligt en människorättsorganisation som citeras av Reuters.

I huvudstaden Damaskus använde säkerhetsstyrkorna tårgas för att skingra de över 10 000 som protesterade mot isoleringen av Daraa.

Skott har avlossats mot demonstranter i kuststaden Latakia och armén har skjutit varningsskott i luften i södra Daraa. I huvudstaden Damaskus har säkerhetsstyrkor använt tårgas för att skingra demonstranter.

Tidigare idag uppgavs att elva personer dödats i strider under regimkritiska demonstrationer i Daraa. Fyra soldater uppges ha dödats av ”terrorister” och sju civila har skjutits av säkerhetsstyrkor, uppgav militär och rättsaktivister för nyhetsbyrån AFP.  

Några timmar senare uppgav människorättsorganisationen Sawasiah att syriska styrkor har dödat minst 24 civila, varav två barn, i dagens attacker mot demokratiaktivister i landet.

Bara någon timme senare kom uppgifter om att dödssiffran stigit till 48, varav 13 i den syriska staden Rastan, enligt en människorättsorganisation som citeras av Reuters.

Ett ögonvittne säger till nyhetsbyrån AP att den syriska militären nu har skjutit mot demonstranter i kuststaden Latakia. Minst fem personer har skadats.  Det var civilklädda säkerhetsagenter som öppnade eld mot demonstranterna, enligt vittnet som säger att cirka 1000 personer medverkar i demonstrationen mot regimen.

Den syriska regimen har försökt förhindra nya demonstrationer och varnar folket från att gå ut på gatorna. "Syriens lagar kommer att användas för att bevara folkets säkerhet och landets stabilitet", sägs i ett officiellt uttalande som sänds av den statliga nyhetsbyrån Sana.

”De kommer att skjuta dig om du lämnar ditt hem” sade en boende på telefon till Reuters.

Men tiotusentals syrier trotsar regimen och går ut i demonstrationer för att stödja folket i den belägrade staden Daraa och för att kräva politisk frihet. Demonstrationerna pågår i en förort till Damaskus, i staden Homs, i kuststaden Banias och i södra Syrien. I huvudstaden Damaskus sköt säkerhetsstyrkor tårgas för att skingra demonstranter, uppger Reuters.

För första gången sedan demonstrationerna för demokrati startade i Syrien i mars, uppmanar det muslimska brödraskapet till protester efter fredagsbönen. Brödraskapet uppmanar folket att gå ut på gatorna för att stödja regimkritikerna i Daraa. Enligt TT har aktivister utropat dagen till ”ilskans dag”.

Det muslimska brödraskapet anklagar i dag den syriska regimen för att utföra ett folkmord och vädjar till befolkningen att inte ge upp. ”Gud skapade dig fri, låt inte tyrannerna hålla dig som slav” skrev de i ett meddelande som nyhetsbyrån AFP fått.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har ögonvittnen sett syriska militärer patrullera ringvägen runt Damaskus inför fredagsbönen. Militärfordonen är utrustade med beväpnade soldater samt maskingevär. 

Mer än 450 personer har dött sedan protesterna inleddes varav 100 av dem i Daraa, uppger människorättsorganisationer för AP.

Runt 200 medlemmar i det regerande Baath partiet har avgått i protest mot Assads hänsynslösa behandling av oppositionen. Senare i dag diskuterar EU huruvida sanktioner ska införas mot den syriska regimen.