Örebro län

Kronlid lämnar Sverigedemokraterna

0:43 min

Sverigedemokraten David Kronlid i Örebro uppger nu att han lämnar partiet. I stället vill han byta till ett annat parti som bättre passar hans ideologi. Beskedet kommer som en nyhet för många politiker.

David Kronlid, som sitter med som Sverigedemokrat i både Örebro kommun och Örebro läns landsting, skriver att han funderat på att lämna partiet i tre års tid, och att han de senaste två åren försökt hitta någon som kan ersätta honom i ledarrollen men att det inte varit lätt.

Han har ändå trappat ner sitt engagemang i Sverigedemokraterna och börjat lära upp sina partikollegor.

Liberal och konservativ
Vilket parti han nu söker sig till framgår inte av pressmeddelandet, men David Kronlid skriver att hans ideologiska inriktning i huvudsak är inspirerad av liberala och konservativa idéer.

Kronlid kommer att sitta kvar i fullmäktige som "oberoende borgerlig", enligt pressmeddelandet.

Kom som en överraskning
Jonas Millard, som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna, kände inte till att David Kronlid lämnar partiet.

– Det hade inte varit fel om han sagt till tidigare. Det är oansvarigt mot väljarna att sitta kvar på mandatet, säger Jonas Millard i en kommentar.

Inte heller Daniel Spiik, som är vice distriktsordförande för Sverigedemokraterna, kände till att David Kronlid lämnar partiet.

– David har trappat ner de sista verksamhetsåren. Han har tillhört de som varit ekonomiskt sett längst ut till höger ur vårt perspektiv, säger Daniel Spiik.

Tveksam till Kronlid
Rasmus Persson, som är kommunalråd för Centerpartiet i Örebro kommun, är högst tveksam till att ha David Kronlid i sitt parti.

– Utifrån de uttalanden han har gjort tidigare så är jag högst tveksam. Han har bland annat varit väldigt aktiv mot vård för papperslösa, säger Rasmus Persson.

Folkpartiets Karolina Wallström säger såhär om tanken på att släppa in David Kronlid i partiet.

– Vi stänger inte dörren för någon, men jag kan inte ensam svara på ifall han är välkommen till Folkpartiet. Det blir en fråga för ordförandegruppen och kommunfullmäktigegruppen. Men har han lämnat de värderingarna och delar folkpartietsvärderingar så ser inte jag något hinder.

Är det besvärande att han varit sverigedemokrat?

– Det kan vara besvärande mer utåt sett. Han kommer behöva övertyga en hel värld om att han har ändrat värderingar och lämnat Sverigedemokternas ideologi. De har vissa värderingar som är långt bort från våra.

Välkommen till Miljöpartiet
Fredrik Persson från Miljöpartiet har däremot inga problem med att släppa in den före detta sverigedemokraten i partiet. Inte heller han kände till avhoppet i förväg.

– Det kom som en total nyhet. Han är välkommen om han delar vår ideologi. Jag ser inget bekymmer så länge han delar vår ideologi. Om han har kommit till insikt så är han välkommen, säger Fredrik Persson från Miljöpartiet.

Vem som helst får bli medlem
Moderaten Kent Persson i Örebro säger såhär om David Kronlid och hans eventuella inträde i partiet.

– Vi har inte någon medlemsprövning. Det står vem som helst fritt att bli medlem. Jag har dock svårt att se att Kronlid skulle kunna få förtroendeuppdrag hos oss under den här mandatperioden.

Kent Persson menar att David Kronlid har all rätt att sitta kvar på sitt mandat trots att han nu lämnar Sverigedemokraterna.