Var tionde utförsäkrad tvingas söka socialbidrag

2:16 min

En av tio som hittills har utförsäkrats från sjukförsäkringen har sökt och fått socialbidrag. Det handlar om 5 000 personer, enligt en ny rapport från organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) hade väntat sig att fler skulle tvingas söka socialbidrag.

– Jämfört med farhågorna är det väldigt positivt. Nio av tio behöver inte socialbidrag när de lämnar sjukförsäkringen efter två och ett halvt år. Det är en stor framgång. Jag, och många andra, befarade betydligt värre siffror. Socialbidraget är en problematisk form av bidrag, säger han.

SKL ville veta vad som hände med dem som från förra årsskiftet började utförsäkras från sjukförsäkringen, enligt regeringens nya regler. Under det första året handlade det om 41 500 personer.

Försäkringskassan har ansvar för dem som är sjuka, men det är kommunerna som beviljar socialbidrag. Där förs det ingen statistik över om de som söker bidrag är sjuka eller inte.

Därför är det ingen som vet om ökningen av socialbidragstagare totalt sett beror på de nya sjukreglerna.

SKL har därför detaljstuderat tre kommuner: Hässleholm, Halmstad och Borlänge. Enligt SKL är resultatet representativt för hela landet. Det visar sig alltså att var tionde utförsäkrad har sökt och fått socialbidrag.

Men för att ha rätt till det måste man vara helt utan egna tillgångar. Det innebär att det finns utförsäkrade som inte har rätt till någon ersättning alls, säger Ulf Kristersson.

– Det finns alldeles säkert människor som inte söker socialbidrag, kanske för att de vet att de inte skulle få det. Om man äger en bostad eller har en partner som tjänar någorlunda hyggligt med pengar eller på annat sätt har tillgångar, då får man inte socialbidrag och ska inte få socialbidrag. Det är ju tänkt som ett yttersta skyddsnät när man inte har någonting annat.

Eftersom den här gruppen varken får pengar av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller kommunen, finns de inte registrerade någonstans. Därför är det inte heller någon som vet hur många de är.

Men det finns kommuner som nu rapporterar att allt fler av dem som söker socialbidrag är utförsäkrade som har gjort slut på sina egna tillgångar.

Socialförsäkringsministern tycker inte att det är konstigt om många har väntat in i det längsta innan de söker socialbidrag.

– Det är nog många människor i Sverige som någon gång i livet upplever att just nu har jag inga pengar alls, men som absolut inte går till socialtjänsten, utan man går till goda vänner och får ett lån och klarar av det. Så fungerar vanlig medmänsklighet, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.