Staten krävs på miljoner för felaktig utvisning

2:18 min

En man som avvisades från Sverige till Ghana 1995, trots att han inte var därifrån, kräver nu staten på 10 miljoner kronor i skadestånd. I Ghana har mannen suttit fängslad i flera år, eftersom myndigheterna där betraktade honom som en illegal flykting.

– Han har suttit oskyldigt fängslad i många år. Han har drabbats av svår kroppslig sjukdom, och han ser ännu inte någon ljusning i det hela så det här är priset för ett förstört liv, säger advokat Per E Samuelson som driver Peter Ekwiris skadeståndskrav gentemot staten.

Peter Ekwiri avvisades från Sverige till Ghana i maj 1995. En språkanalys som Invandrarverket lät göra kom fram till att Peter Ekwiri var från Ghana. Det hjälpte inte att Peter Ekwiri protesterade när han skulle avvisas, och sa att han var från Sudan. 

- Myndighetspersonerna sa emot, och sa, du är visst från Ghana, säger Peter Ekwiri. 

– The only thing they told me was "you are Ghanan. That is what they put before me. And I was trying to resist, that " no, I am not from here". "Yes, you are", säger Peter Ekwiri. 

Innan den svenska polisens förhandlare lämnade Peter Ekwiri i Ghana, skrev han under en garanti. Ekot har läst den garantin. Där står det att Sverige förbinder sig att ta tillbaka Peter Ekwiri, om det skulle visa sig att han inte är från Ghana. Men de svenska myndigheterna uppfyllde aldrig garantin, säger advokaten Per E Samuelson. 

– Jag tror att det här kan vara toppen på ett isberg, alltså att svenska staten slarvar i det enskilda fallet, begår ett rättsövergrepp mot enskilda invånare, och sen hoppas man att Ghana ligger så långt bort och att den här mannen är så obetydlig att hans öde aldrig ska komma upp till ytan. 

Peter Ekwiri var 22 år när han avvisades till Ghana. Nu har han just fyllt 38 och är tillbaka i Sverige. Han drabbades av tuberkulos i fängelset i Ghana, berättar han, och enligt läkarintygen från Huddinge sjukhus har han nu bara en fungerande lunga. 

Första gången Peter Ekwiris fall blev känt var efter en tevedokumentär 2001. Där framkom det att svensk polis avvisat även andra personer till Ghana som inte var hemmahörande där. 

– De dokument vi har grävt upp visar ju att Sverige använde Ghana på det här sättet, på ett systematiskt sätt för några år sedan. Så jag är övertygad om att det finns liknande fall som aldrig kommit upp till ytan, säger advokat Per E Samuelson.