Skogsstyrelsen lade locket på om miljöbrister

2:19 min

Känslig statistik om hur skogsföretagen skadar miljön tystades ner av den statliga myndigheten Skogsstyrelsen. Det här skedde efter att bolaget Stora Enso Skogs vd hade ringt upp myndighetens generaldirektör Monica Stridsman, avslöjar P1-programmet Kaliber.

Martin Holmgren, vd för Stora Enso Skog, försöker förklara varför han ringde upp Skogstyrelsens generaldirektör Monica Stridsman när han fått reda på att negativ statistik om skogsbruket skulle släppas.

– Det är ju viktigt att veta om Skogsstyrelsen är på väg att gå ut med information som vi behöver bemöta, säger han.

Skogsföretagen i Dalarna, där Stora Enso Skog är mest verksamma, har visat sig vara sämst i landet på att ta hänsyn till miljön vid avverkningar, enligt Skogsstyrelsens inventeringar. Hela 47 procent av de granskade avverkningarna når inte lagens krav. Myndighetens distrikt i Dalarna bestämde sig för att gå ut med statistiken till allmänheten. 

Men kort efter samtalet från bolagschefen stoppades alltså siffrorna.

Skogsstyrelsens generaldirektör Monica Stridsman säger så här om samtalet:

– Jag sa bara "hörrudu, jag skickar det här vidare till Camilla Kastner som är min pressekreterare", så att det här fick de ta hand om, säger hon.

Enligt Skogsstyrelsens presschef, Camilla Kastner, var det de lokala distriktschefernas eget beslut att inte gå ut med statistiken. 

– Jag ringde och frågade distriktscheferna om jag kunde få se artikeln. Då sa det att det inte behövs för att de hade valt att inte gå ut med den. Det var deras eget beslut, säger hon.

Men när vi frågar de lokala distriktscheferna för Skogsstyrelsen får vi ett helt annat besked. 

Hans Olof Markus är chef för södra Dalarnas distrikt.

– Nej, det stämmer inte alls. Var har du fått den informationen från? säger han.

Det var presschefen som berättade det för mig.

– Ja, det får stå för henne då. Vi fick information om att det inte var lämpligt att skicka informationen vidare till media.

Samma sak säger Thomas Östlund, chef för Skogsstyrelsen i norra Dalarna. 

- Jag fick ett samtal från Camilla Kastner där hon hävdade att vi var tvungna att stoppa det här, säger han.

Det var alltså inte ert eget beslut? 

– Absolut inte, säger Thomas Östlund.