Ulf Adelsohn fick lämna SJ med kort varsel

1:10 min

Regeringen ändrade under senvintern sin inställning till Ulf Adelsohn som SJ:s styrelseordförande. Enligt Adelsohn själv fick han i början av året ett meddelande om att han skulle få fortsätta på posten till sin pension nästa år. Men bara några månader senare fick han ett motsatt besked. Det berättade han själv i dag i P4 Extra söndag.

– Jag blev tillfrågad, eller rättare sagt fick jag ett meddelande från departementet tidigt det här året, att de såg att jag fortsatte ett år till, och sedan hjälpte till att ta fram en bra efterträdare, säger Ulf Adelsohn.

– Sedan hörde jag ingenting förrän jag blev uppkallad till departementet och då fick jag klart för mig att jag inte skulle ställa upp till omval.

Och det här var, som du tolkar det, för att du har varit för kritisk?

– Jag vet inte. Det är rimligt att tolka det så. De har inte gett mig någon förklaring men jag kan säga att jag har svårt att se något annat skäl.

Hur tycker du att regeringen har behandlat dig?

– Mig har de inte behandlat väl. Jag kan säga att man ville väl gärna få det att framstå som att jag tyckte att det var lagom efter de här åren och sådant där, att vi skulle gå ut gemensamt. Men då tycker jag att det är mycket bättre att säga som det är, än att försöka spela något teaterspel.

Så du är besviken?

– Ja, det är klart att jag är, jag är besviken. Jag har väl aldrig under hela mitt yrkesliv i något sammanhang varit med om ett sådant abrupt sätt att hantera min person, säger SJ:s tidigare styrelseordförande Ulf Adelsohn.