Flytande kärnkraftverk oroar

2:05 min

I Sankt Petersburg byggs just nu Rysslands första flytande kärnkraftverk som ska kunna försörja avskilda områden med el. Det första kraftverket ska tas i bruk nästa år men efter tsunamikatastrofen i Japan har flera nya frågetecken uppstått kring projektet.

Här i centrala Sankt Petersburg, vid Östersjövarvet bara någon kilometer från stadens absoluta kärna, ligger en stor brun lådaktig farkost förtöljd. Den heter Akademik Lomonosov och är Rysslands första flytande kärnkraftverk. 

Ombord ska det snart monteras två reaktorer av samma typ som finns på ubåtar och isbrytare. De ska kunna försörja upp till 200 000 hushåll med el, till exempel i ryska Fjärran Östern eller i Arktisregionen, områden som idag är beroende av långväga och dyra dieseltransporter. 

Akademik Lomonosov kommer bogseras till sin destination och sedan förtöjas vid en kust i upp till tolv år. Just nu talas det om Kamtjatka, nordost om Japan. 

Det är ett farligt upplägg, anser Aleksandr Nikitin på den rysk-norska miljöorganisationen Bellona i Sankt Petersburg. 

– Vi har ju sett i Japan hur fartyg sköljts upp med vågorna och krossats mot land, säger Aleksandr Nikitin och pekar särskilt på att utbränt kärnbränsle kommer förvaras ombord på fartyget i upp till 10 år, till skillnad från till exempel isbrytare som töms på bränsle när de kommer in i hamn. 

Han ser också en risk att kraftverken blir ett attraktivt mål för terrorister och pirater. Men Sergej Kirijenko, chef för det ryska atombolaget Rosatom som kommer ha ansvar för driften, tycker inte att man behöver vara orolig. 

– Det kommer att gå bra. Det första kraftverket ska ligga i en bukt, tillsammans med flottans atomubåtar. Skydd mot både tsunami och terrorister finns alltså, kylvatten finns ju överallt runt om, säger Sergej Kirijenko till rysk tv. 

Ytterligare ett tiotal verk är planerade att byggas redan nu, och intresset för dem finns bland annat hos ryska gasbolaget Gazprom men också hos länder som Namibia, Filippinerna och Indonesien.