Sörmland

Kvinnor bakom hushållsnära tjänster

1:42 min

10 000 sörmlänningar använde sig förra året av RUT-avdraget. De flesta som står för de hushållsnära tjänsterna fortfarande kvinnor.

– Ja, traditionen är ju att kvinnan sköter hemsysslorna, säger Unni Klemmé, som äger ett städföretag.

I Sörmland är 310 av de som har ett städyrke anslutna till fackförbundets Fastighets serviceentrepenadavtal. Av dem är ungefär 80 procent kvinnor.

Unni Klemmé är grundare av företaget Pigan. 2008 kunde företaget börja erbjuda hushållsnära tjänster i form av hemstädning. Men under de tre år som har gått har ingen man sökt någon tjänst inom företaget och det är något som Unni tycker är tråkigt.

– Det är många gånger som man önskar att man hade män anställda på grund av att ibland är det väldigt tunga saker som ska utföras. Och då vore det väldigt bra med lite manskrafter. När jag hade tvätteriet hade jag en kille anställd och det fungerade väldigt bra. När då kunderna kom hit, framförallt äldre damer, och tittade och såg honom stå vid mangeln så frågade de: Är det han som manglar? Kan han mangla? Och det är alltså gamla fördomar, han var jätteduktig på att mangla."

Men även hon skulle anställa en man som städare idag är det inte säkert att han skulle få jobba.

– Jag får också ta stor hänsyn  till mina kunder, framförallt dom äldre, och det är det där med traditionen då att det ska vara en kvinna som ska komma och hjälpa dem. Är det då en man är det ytterligare motstånd på grund utav att de vill göra det själva men inte orkar, de ska släppa in en vilt främmande människa. De identifierar sig med henne, att det ska vara en hon som kommer, en kvinna. Och skulle det då vara en man så tror jag att det är större motstånd.