"bin Ladins död kan göra världen bättre"

1:24 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar Usama bin Ladins död. Han, liksom Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt, anser att en förbättring av världsläget kan bli följden.

– En av våldets främsta symboler och ideologer är nu borta och då kan åtminstone inte han bidra ytterligare till dödandet av oskyldiga människor. Det här var ju en person som var helt okänslig för hur många som dog, huruvida de som dog var barn, kvinnor eller muslimer. Dödandet var hans idé.

Vad betyder det att man inte tog honom till fånga, utan dödade honom?

– Jag hörde på president Obama inatt att han verkar ha givit order om att han skulle ställas till svars. Men det får naturligtvis de som genomförde operationen beskriva vad som har skett.

Vad betyder det här för risken för terrorattentat i Sverige framöver?

– Det är svårt att spekulera kring. Vi kan ju se över tid att al-Qaida och även Usama bin Ladin som person har tappat i betydelse. Och glädjande nog är det ju snarare frihet, reformer och demokrati som stora delen av den muslimska världen och deras befolkningar nu ropar efter, snarare än det som Usama bin Ladin stod för: Jihad och dödande av oskyldiga människor.

Även Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt tror att Usama bin Ladins död kommer att göra världen bättre.

– Det är alldeles utmärkt att han är borta. Jag hade önskat att han hade blivit gripen, ställd inför rätta och fängslad. Men jag har förståelse för det som har inträffat.