Jämtin vill införa muslimsk helgdag

Sverige borde införa en muslimsk helgdag, eventuellt genom att slopa en av de kristna helgdagarna. Det anser Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. Hon vill att frågan ses över i en särskild utredning.

– Nästan alla våra helgdagar, förutom midsommar och första maj, är religiöst kristet betingade. Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon tror inte att det är möjligt att ha fler röda dagar än vad vi har i dag, men vill inte spekulera i eventuella lösningar, exempelvis vilken av de nuvarande helgdagarna som skulle kunna tas bort.

Hennes förslag tas dock inte emot väl i alla läger. Organisationen Humanisterna tycker att idén med en muslimsk helgdag är lite "absurd".

– De flesta människor i Sverige är sekulariserade. De firar exempelvis inte jul av kristna, religiösa skäl. Det är bara ett tillfälle att samlas, äta god mat och umgås. Samma sak gäller för muslimerna, säger Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna.

Han vill heller inte ha någon specifik helgdag för de icke-troende, utan en pott av helgdagar som individen kan ta ut när han eller hon själv önskar.

– Då kan man ta ledigt när man vill. Vill man fira ramadan kan man göra det på någon av dagarna man har i potten, säger han.

Även Marika Palmdahl, präst i Göteborgs stift och aktiv i stadens interreligiösa råd tycker att idén med en pott är utmärkt, till och med "lysande" som hon uttrycker det.

– Då skulle alla tvingas ta ställning och verkligen fråga sig vad påsken eller julen betyder för dem. Det vore mycket intressant, säger hon.

Annars tror hon personligen att en muslimsk helgdag vore något positivt, men att frågan troligen är för tidigt ställd.

– Jag vet inte om vi är där att vi bara kan byta en kristen dag mot en muslimsk. Jag tror att det skulle väcka ont blod. Man borde kunna vara mer pragmatisk och kanske lägga några av studiedagarna i skolorna så att de sammanföll med muslimska helger.

TT