Regionvalet 2011

Sifo spår jämnt omval

Det ser ut som att det politiska styret i Västra Götalandsregionen kanske kommer att förändras efter omvalet den 15 maj. Åtminstone om man får tro den opinionsundersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Sveriges Radio i Västsverige och SVT:s Västnytt.

Idag styr socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet och vänstern, i valteknisk samverkan med sjukvårdspartiet. Men enligt Sifoundersökningen kommer sjukvårdspartiet inte in i regionfullmäktige efter omvalet. Och inget av blocken har klar majoritet.

Men det borgerliga blocket har ändå en liten övervikt över de rödgröna, i Sifos undersökning. Av de tusen personer som svarat Sifo, kommer de rödgröna att få 45,4 procent av rösterna och de borgerliga en och en halv procentenhet mer, 46,9. Och det lilla sjukvårdspartiet, som kom in i regionfullmäktige med 4,5 procent i höstas och som hjälpt de rödgröna att styra i minoritet, har minskat sina väljarsympatier, enligt Sifo, och kommer inte upp till spärren på 3 procent i omvalet. Stämmer det, så ryker förstås möjligheten att samverka med dem, eftersom de inte kommer in i regionfullmäktige.

Det är alltså högst osäkert, vilka som kommer att styra regionen efter omvalet den 15 maj. De borgerliga eller de rödgröna, det är frågan?

Men de vänersborgare som P4 Väst träffade på stan tänker rösta som i höstas. Så här säger en kvinna till exempel:

– Jag kommer inte att rösta annorlunda för jag vet vad jag tycker är viktigt.

Det låga valdeltagande på bara 45 procent som Sifo förutspår oroar henne och hon hoppas att fler går och röstar:

– Jag hoppas att folk inte är trötta. Regionen är så stor.