"För tidigt att räkna ut al-Qaida"

Terrornätverket al-Qaida har lidit ett stort strategiskt nederlag, men det är ännu för tidigt att helt räkna ut organisationen. Det säger man i USA, dagen efter att Usama bin Ladin dödats i en räd i Pakistan av amerikanska specialtrupper.

– Al-Qaida är som en dödligt sårad tiger som fortfarande är farlig och vi kan inte slappna av, säger John Brennan, högste antiterrorchef i Vita Huset.

Bin Ladin anses inte på länge haft något operativt ansvar för al-Qaidas verksamhet. Hans död är i första hand av symbolisk betydelse, men en stor seger för president Barack Obama.

Bin Ladin anses ha varit hjärnan bakom 11:e septemberattentaten 2001 då närmare 3 000 människor dödades. I snart tio år har han lyckats hålla sig undan.

Nu visar det sig att han i en längre tid gömt sig i ett stort muromgärdat hus djupt inne i Pakistan. Operationen mot honom tog 40 minuter och utfördes av en grupp amerikanska specialsoldater som kom dit i två helikoptrar. En video som offentliggjorts i dag visar ett sovrum i stor oordning med mycket blod på golvet.

Brennan sa att soldaterna var beredda att ta bin Ladin levande, men när han gjorde motstånd sköts han i huvudet.

Ytterligare fyra personer dödades, bland annat en av bin Ladins söner och en kvinna som ska ha varit hans hustru. Hon hamnade i skottlinjen.

En DNA-analys har visat att det med 99,9 procents säkerhet var bin Ladin som dödades. Hans kropp begravdes i dag i havet.

En stor ouppklarad fråga nu är Pakistans roll i att bin Ladin kunnat gömma sig djupt inne i landet under lång tid.

Att bin Ladin dödats kan eventuellt också underlätta för president Obama att börja dra tillbaka trupper från Afghanistan. Samtidigt varnar många för att sannolikheten är stor för att al Qaida-anhängare nu kommer att försöka hämnas bin Ladins död.