bin Ladins gömställe i Pakistan väcker frågor

I Pakistan undrar många hur Usama bin Ladin har kunnat undgå upptäckt i en garnisonsstad full av militärer. Men även från andra håll i världen kommer undringar om hur det är möjligt att han kunnat hålla sig gömd så länge.

Invånare i staden Abbottabad säger till pakistansk tv att de inte hade någon aning om att det var något skumt med den stora anläggning där Usama bin Ladin gömde sig, även om de sällan såg någon komma och gå.

– Det är fruktansvärt. Fruktansvärt. Vad gjorde Usama bin Ladin alldeles intill Pakistans militärakademi?

Det undrar Arooj, som just köpt en morgontidning i Islamabad.

Han säger att han följt tv intensivt senaste dygnet efter nyheten om bin Ladins död.

– Jag har följt sändningarna hela tiden, men jag förstår ändå inte exakt vad som egentligen hänt.

Han tycker att det är bra att bin Ladin är död.

– Det är bra att han har dött. Men det är fruktansvärt. Det är inte bra för oss, säger Arooj.

Han fruktar att bilden i omvärlden av Pakistan som en fristad för terrorister nu förstärks.

– Vi är inte terrorister. Du kan se på mig, på oss. Vi är inga terrorister. Men vad gjorde Usama där?

Tv-bilder visade ett blodstänkt golv invid en säng efter den amerikanska räden. Flera meter höga murar med taggtråd omgärdar det som beskrivs som en relativt lyxig bostad för al-Qaidas ledare.

I staden han gömde sig i, bara någon timmes bilresa från huvudstaden Islamabad, finns flera stora pakistanska militärförläggningar. Abbottabad är dessutom en populär bostadsort för pensionerade generaler.

USA och Pakistan samarbetar officiellt i kampen mot terrorism, men på senare tid har Washington alltmer ifrågasatt den pakistanska militärens uppriktighet i jakten på extremister.

Reaktionerna på Usama bin Ladins död varierar här på gatan i Islamabad, från chock till ilska.

En del tycker det är pinsamt att bin Ladin kunnat gömma sig i en luxuös byggnad i samma lilla stad, Abbottabad, där Pakistans militär har en av sina främsta officers-skolor.

Det faktum att bin Ladin kunnat hålla sig gömd rakt under näsan på pakistanska militären väcker fräna frågor från Washington om exakt vilket stöd bin Ladin har haft för att kunna hålla sig gömd. Detta även om Vita huset är noga med att officiellt berömma Pakistans delaktighet i jakten på terrorister.

En analytiker sa att det tyder på antingen monumental inkompetens från landets spiontjänst, eller så var Usama bin Ladin i Pakistan med säkerhetstjänstens goda minne.

Samtidigt bekräftar president Asif Ali Zardari nu på morgonen att det var en helt amerikansk operation när Usama bin Ladin dödades.

Men han säger att operationen möjliggjorts tack vare gott samarbete mellan USA och Pakistans säkerhetstjänst.

USA informerade pakistanska myndigheter om räden först efter att den var över. Ledande oppositionspolitiker här i Pakistan ventilerar nu ilska över vad de säger är USA:s bristande respekt för landets suveränitet.

Många inom oppositionen fördömer att USA genomfört den här operationen på pakistansk mark.

Imran Khan, en före detta cricketspelare som leder ett oppositionsparti, sa att USA nu när bin Ladin är död bör lämna Pakistan och Afghanistan i fred.

Få politiker har öppet uttryckt glädje över bin Ladins död. Det finns inflytelserika grupper i Pakistan som ser honom som en hjälte för islam.

Många jag talar med säger att de inte är säkra på vad som är sant i rapporterna, om Usama verkligen är död.

En vanlig reaktion är ilska. Ex-militären Muhammad Ashraf är arg för att USA:s soldater gått in på amerikansk mark.

– De har ingen rätt att vara här.

Ali, som just köpt en tidning med Usamas bild över hela förstasidan, är arg.

– USA ligger långt bort. Varför kommer de till vårt land och attackerar? Vi gillar inte detta, det är inte bra.