Obama följde insatsen mot bin Ladin live

2:49 min

Ytterligare detaljer kommer nu ut om den amerikanska attacken som ledde till al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins död.

Vita huset släpper nu alltmer information om hur operationen gick till. Det var president Obama som gav direkt order om insatsen.

När de amerikanska elitsoldaterna tog sig in i Usama bin Ladins gömställe i söndags, satt Obama och hans säkerhetsrådgivare i Vita huset och följde hela händelseförloppet i realtid, genom ljud och bild, avslöjar Obamas antiterrorchef John Brennan.

Amerikansk underrättelsetjänst hade fått information redan i augusti förra året som pekade på att al-Qaida-ledaren kunde befinna sig i ett bostadshus i Abbottabad i Pakistan.

Attacken hade förberetts in i minsta möjliga detalj, bland annat uppger flera medier att de amerikanska specialförbanden hade byggt upp en kopia av bin Ladins hus för att kunna öva på att ta sig in.

Enligt obekräftade uppgifter hade bin Ladin bott i huset i minst tre år, kanske längre än så. Och det väcker frågor om vad Pakistans militär egentligen känt till. Flera kongresspolitiker i Washington kräver svar:

– Pakistans ledning har en hel del att förklara, sa demokraten Carl Levin som är ordförande i senatens försvarsutskott.

USA:s ekonomiska stöd till Pakistan ifrågasätts också, flera kongressledamöter menar att relationen till Pakistan nu måste omvärderas.

Men många experter avvisar den tanken, och säger att USA inte har något egentligt val:

– Det här är inget bra förhållande. Men USA kan inte skiljas från Pakistan, sa pakistankännaren Michael O'Hanlon på tankesmedjan Brookings till NPR.

USA och Pakistan har gemensamma säkerhetsintressen bland annat när det gäller att bekämpa talibanerna och att hålla Pakistans kärnvapenarsenal i säkra händer.

Och från officiellt amerikanskt håll hörs ingen kritik mot Pakistan.

– Vi har ett fortsatt gott partnerskap, sa utrikesminister Hillary Clinton.