MUSIK

Upprop mot stoppade spelningar

1:41 min

Flera svenska hiphopartister har dragit igång ett upprop mot att artister stoppas från att uppträda.

Den senaste tiden har till exempel gruppen Labyrint fått flera spelningar stoppade och de som skriver under tycker att polisen inte ska lägga sig i konst och musik.

Vilket ansvar ska samhället ta för innehållet i musik? Var går gränsen? Kommentera!

Labyrint stoppades bland annat i Växjö där polisen rekommenderade kommunen att ställa in konserten, med anledning av att gruppens texter skulle vara för knarkliberala.

Men producenten och DJ:n Salla, som skapat musik i nästan 20 år, tror inte att grupper stoppas på grund av låtar om knark.

– Det enda som grupperna har gemensamt är att de har samhällskritiska texter. De pratar om alla fel som finns idag.

Salla började göra musik på tidigt 90-tal som medlem i The Latin Kings, men nuförtiden producerar han beats åt andra artister och driver en studio tillsammans med sina bröder.

Han menar att det inte bara är Labyrint som stoppas från att spela. Han säger också att anklagelserna om att Labyrints texter är drogliberala är helt fel.

– Texterna berättar bara om en verklighet som finns idag, om hur det är att växa upp i ett område där droger och våld är en verklighet.

Helene Petersson representerar Socialdemokraterna i riksdagens konstitutionsutskott. Hon tycker att det som Växjöpolisen gjorde var mycket tveksamt.
– Yttrande- och tryckfrihetsgrundlagarna är väldigt tydliga. Myndigheter och andra organ ska hålla sig ifrån att försvåra spridning av tryckta skrifter eller tekniska upptagningar. Jag tycker det gränsar till någon form av censur.

Men polischef Ola Severinsson försvarar polisens agerande.
– Jag kan inte komma på ett enda argument varför vi skulle ha artister som sjunger positivt om cannabis för barn.