Konservativ valseger i Kanadas parlamentsval

1:12 min

De konservativa kan efter sin seger i Kanadas parlamentsval nu för första gången bilda majoritetsregering. Samtidigt blev valet sensationellt på flera sätt med stora förändringar mellan partierna.

Premiärminister Stephen Harper har lett en konservativ minoritetsregering sedan 2006, hans mål i årets val var att vinna en majoritet av platserna i parlamentet och han lyckades också med det vilket var en stor bedrift.

Nu kan han regera vidare utan att som tidigare behöva söka stöd hos andra partier.

De konservativas främsta valargument har varit att de skött Kanadas ekonomi på ett föredömligt sätt genom krisen, vilket många väljare uppenbarligen köpt.

De konservativa fick enligt preliminära siffror cirka 40 procent av rösterna men systemet med enmansvalkretsar gör att de säkrat en majoritet i parlamentet.

Samtidigt blev det dramatiska omkastningar inom oppositionen. Socialdemokraterna, NDP, gick framåt mycket kraftigt, de fick 31 procent av rösterna och blir nu för första gången det officiella oppositionspartiet.

Liberalerna som under många år varit Kanadas ledande parti drabbades av ett förödmjukande valnederlag liksom även det franska separatistpartiet i Quebec-provinsen, Bloc Quebecois, som förlorade nästan samtliga sina mandat i parlamentet.