Första rättegångsdagen

"Tänkte att jag skulle använda metalldetektorn"

En av de åtalade i skattplundringsmålet berättade första rättegångsdagen hur det gick till när han grävde efter mynt vid Gandarve i Alva.

9.40 inleds rättegången vid Gotlands tingsrätt, där fem män åtalats för olika fornminnesbrott. Lagman Mikael Mellqvist är domare.

9.45 Åklagare Mats Wihlborg inleder med sin sakframställan, en upprepning av vad som sägs i åtalet. I dag handlar det om åtalspunkterna 1-3.

9.51. Den huvudåtalade 46-åringens advokat Lars Dahlström säger att hans klient förnekar och bestrider brott. De beslagna föremålen är legala och tänkta för andra ändamål än fornminnesbrott på Gotland. Också de två andra männens advokater säger att deras klienter förnekar och bestrider brott. Fyrtioåringens advokat säger att kläderna som beslagits är arbetskläder för arbete på en fastighet.

9.58 Den skånska köparens advokat säger att hans klient förnekar brott. Han går med på att han köpt föremål.

10.01 Åklagaren säger att länsstyrelsen den 26 oktober 2009 upptäckte uppemot 250 grävda gropar vid Gandarve i Alva. Vid en första efterundersökningen hittades förutom mynt från 1000-talet ett unikt krucifix.

- Då stod man där med ett fullbordat fornminnesbrott. I detta fall får man säga att fru Fortuna var med. Den 2 november 2009 kom till polisens kännedom att en del av krucifixet var ute till försäljning. En husrannsakan skedde i skåningens hem och krucifixhalvan hittades. Han sade att han fått det på posten.

10.06 Åklagaren ska visa bilder på vad som hittades vid efterundersökningarna.

Fyra av de åtalade finns på plats med sina advokater. Den femte, som är åtalad för fornminnesbrott i Sörmland, kommer senare. I åhörarbänkarna finns reportrar från Radio Gotland, Gotlands Tidningar, Gotlands Allehanda och SVT Östnytt, men också markägaren från Alva Georg Thomasson, arkeologen Dan Carlsson och ytterligare en handfull intresserade.

10.13 Åklagaren berättar vad man tidigare hittad i anslutning till den plundrade åkern i Alva, bland annat en fimbulabåge.

10.16 Åklagaren säger att man med visshet kan säga att den biten av krucifixet som skåningen hade passar ihop med den bit som fanns kvar i jorden som arkeologerna hittade.

10.19 Med anledning av vad skåningen sade kom huvudmannen att misstänkas, säger åklagaren. Då man upptäckte att han också hade fastighet på Gotland skulle han hämtas till förhör. I hans lägenhet hemma fanns han inte. "Samma dag 3 november hade han och 47-åringen och 40-åringen åkt till Gotland". Husrannsakan gjorde att alla tre kunde misstänkas för brott, säger åklagaren.

10.22 Åklagaren visar bilder på smutsiga kläder, ryggsäckar, metalldetektor, spade mm, som hörde till de tre misstänkta för plundringarna på Gotland och som hittades i fastigheten på ön.

Summering av åtalet: Den man som är åtalad för flest fornminnesbrott är en 46-åring från Stockholmsområdet. En i kretsar känd myntsamlare, som vid tiden för plundringarna på Gotland satt i styrelsen för en auktionsfirma, som ägnar sig åt försäljning av gamla mynt. Mannen hade en fastighet på Gotland, där polisen gjorde en del fynd. Han misstänks för plundringen i Alva, men också för fornminnesbrott i Othem och i Gerum och för att ha planerat fler plundringar på ön. Tillsammans med myntförsäljaren misstänks en 47-åring från Uppland för grävningarna i Alva och för att ha planerat ytterligare sökningar på Gotland. En tredje person, en fyrtioåring från Västmanland, misstänks för att ha varit med och grävt i Othem och Gerum, samt ha planerat ytterligare sökningar.

10.27 Åklagaren säger att man dessutom fann rengöringsmedel som kunde användas för mynten. 

Lite om tidsplanen. Åklagarens sakframställning nu under förmiddagen. I eftermiddag ska den huvudåtalade och 47-åringen förhöras om händelserna i Alva och om de misstänkta planerna på ytterligare grävningar. I morgon förmiddag ska 40-åringen höras. Sammanlagt används sex rättegångsdagar.

10.32 Fler bilder på beslag.

10.40 Åklagaren berättar om hur en beslagen bil var manipulerad och kunde koppla bort bromsljus och köra mörk när det passar föraren.

10.43 Åklagaren visar epost som skickats, bland annat: "Gotland i helgen. Sista chansen innan det blir snö?"

10.46 Åklagaren visar dokument som hittats i datorer med sammanställningar över gårdar, koordinater med tidigare fornlämningar, träda, höst/vår.

- Dvs när det är gynnsamt att vara ute på åkrarna.

10.55. Bensträckare.

11.10 Den huvudåtalade har varit klient för den skånska köparens advokat Per Samuelsson för tjugo år sedan (då han var en av 150 målsägande). Något som strider mot advokatetiken, att ta emot uppdrag där det kan bli intressekonflikter. Därför vill Per Samuelsson bli entledigad. Men varken skåningen eller den huvudåtalade tycker att Samuelssons motstridiga intressen spelar någon roll. Därför avslår tingsrätten Samuelssons entledigande och han fortsätter som en av försvararna.

11:16 Åklagaren fortsätter att visa upp sin bevisning, bland annat fingeravtryck, GPS-positioner och bilder på beslagtagna mynt.

11:21 Åklagaren säger att den huvudåtalade lämnade in fynd från plundringen i Alva för försäljning hos en firma i Köpenhamn.

11:28 Ytterligare teknisk bevisning presenteras sammanfattningsvis. Hela förundersökningen är på över tusen sidor.

11:34 Åklagaren avslutar sin sakframställan.

11:35 Lunchpaus - rättegången fortsätter 12:45.


12:55 Den huvudåtalade 46-åringens advokat Lars Dahlström säger att hans klient inte varit på Gotland för att göra fornminnesbrott på Gotland den 2 november. Istället var han där för att renovera på sin fritidsfastighet tillsammans med två kompisar. De skulle också träna på ett skicklighetsspel. Lars Dahlström säger att hans klient varit myntsamlare i 35 år, men vid tiden för gripandet bestämt sig för att avveckla den.

12:58 De mynt han haft har han införskaffat legalt. Inga av hans saker kommer från metalldetektorverksamhet på Gotland.

12:59 Fyrtiosexåringen är historiskt intresserad och driver källforskning över hela Gotland. Han äger två metalldetektorer, men den ena är trasig. Han har haft licens för att använda metallsökare och även hjälpt till vid olika arkeologiska utgrävningar, bland annat kring bygget av Mälarbanan och utomlands. Förnekar att han varit i Alva och grävt. Han har studerat arkeologi på universitetsnivå.

13:03 47-åringens advokat Bengt Loquist säger att hans klient förnekar brott. Han har precis som 46-åringen gotländska rötter och de båda är barndomsvänner. Han har också stort samlarintresse och har också haft tillstånd att använda metallsökare.

Bland åhörarna finns också personal från Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen.

13:11 40-åringens advokat Eric Dufvenmark säger att hans klient var på Gotland för att träna på det skicklighetsspel, som "inte är nördigt"; han deltar i internationella tävlingar i just detta spel. Har inte varit på Gotland för att ägna sig åt fornminnesbrott. Förnekar att han hade med sig sin metallsökare till Gotland för att begå brott. Den blev kvar i hans bil när de fick brått att hinna med färjan till Visby. De gamla mynt han har hemma har han köpt legalt och även ärvt. Fyrtioåringen säger att den huvudåtalade är en seriös och etablerad handlare med mynt.

13:23 Skåningens advokat Per Samuelsson säger att hans klient är en samlare som haft forntida föremål som hobby. Då har han också träffat den huvudåtalade på olika mässor och genom honom köpt saker.

13:28 Samuelsson visar upp en kopia av hur det den 6 november 2009 såg ut på hemsidan för den auktionsfirma, där den huvudåtalade då var styrelseledamot. Då hade hans klient blivit förhörd av polisen om krucifixet Alvaplundringen. Därefter visar han en annan hemsida med en bild på den huvudåtalade och auktionsfirmans vd.

13:31 Nu visar Samuelsson upp en sida som berättar om en mässa som skulle hållas i Köpenhamn 2009. Eftersom hans klient själv inte skulle kunna närvara hörde han av sig till den huvudåtalade om det fanns något intressant till salu där. Då skickades den 28 oktober till honom några saker. Efter det talade de i telefon om sakerna och kostnader. Det han inte ville ha skickade han tillbaka. Bland det som han behöll, fanns krucifixdelen.

13:40 - På vikingatiden klipptes nämligen silversaker isär och användes som betalningsmedel, så kallade silverbitar. Att det var en krucifixdel kunde man inte se. Den uppfattade han som meningslös, säger Per Samuelsson. Så då frågade hans klient ytterligare en samlarkollega. Då blir händelseutvecklingen att denna kollega visar bilden för professorn i numismatik, Kenneth Jonsson, som känner till plundringen på Gotland. Därefter blir den skånska samlaren anhållen. Han har naturligtvis avstått från alla silversakerna och vill inte ha med detta att göra.

13:46 Per Samuelsson visar bilder fån olika internetsajter för att visa att det finns en stor privat marknad och många saker att köpa för några hundralappar. Bland annat denna:

- Min klient hävdar med emfas att han handlat i god tro.

13:50 Paus

14:03 Förhör med 47-åringen från Uppland, som berättar själv. Samlat sedan barnsben, frimärken och sånt. Metallsökarintresset blev en hobby han hade som barn. Sprang på badstränder och sådant. Hitta kronor till glass. Fick sedan tillstånd, när metallsökarlagen infördes. Hobbyn har hållit i sig och man börjar hitta likasinnade. Norge, Danmark, Finland, England... Det blev mer och mer att man gav sig utomlands för att söka, eftersom det var så svårt att få tillstånd här.

14:09 Det första riktigt värdefulla mynt han hittade var i England där han fann ett mynt från 1160-tal. Behåll det, sa de engelska arkeologerna.

14:11 Fyrtiosjuåringen om händelserna 2009. På sommaren fick vi låna 46-åringens stuga på Gotland. Metalldetektorn låg kvar i bilen och den lade han in i huset, där den blev kvar. På hösten åkte han tillbaks för att hjälpa till med underhållet. För att vara schysst, som tack för lånet på sommaren. Tänkte att jag skulle använda metalldetektorn. Åkte runt lite. Kanske skulle man gå ut på nån åker. Såg intressant ut.

14:14 På kvällen bestämde jag mig för att gå ut. Det kanske låter konstigt. Dels kändes som en stor frihet och gå runt och leta. Samtidigt sa samvetet, så här får du inte göra, det är fel. Det kändes som en enorm avkoplling i min annars stressiga tillvaro. Det var ganska många får där och vi stod och prata lite med varann. Så hitta jag lite mynt då. Hittade ett mynt först och fortsatte leta. Hittade ett mynt till. Tänkte; det här var ju riktigt spännande. Så åkte jag tillbaks till stugan. Då hade jag hittat 20-30-40 mynt, vet inte exakt.  

14:17 Kvällen efter åkte jag tillbaks. Det kändes bara, hur ska jag beskriva, kul, intressant. Hittade fler mynt. Det blev fyra kvällar totalt. Det är en atmosfär runt det hela, sökandet. Kanske blev det 150-180 mynt.

14:20 Sedan kom Tommy över. Men han var inte med när jag letade. Vi har inte grävt tillsammans.

14:21 Nu börjar åklagaren fråga ut 47-åringen. Säger att han inte har kännedom om hur hans fingeravtryck hamnat på kartor över fyndplatser.

14:26 - Första kvällen jag var ute och leta hade jag inte min GPS med mig. Jag glömde den. Det tog ett tag att hitta tillbaks till bilen. Nästa gång tog jag med den.

ÅKL: När du kom hem första kvällen var du själv där?

- Ja.

ÅKL: Vad gjorde du med mynten?

- Sköljde dem och lade i små påsar.

14:30 - Nästa kväll var en annan person med, som tyckte det var kul att följa med.

ÅKL: Vad sa han?

- Han eller hon? Personen i fråga tyckte också att det var spännande att följa med.

ÅKL: Var det den huvudåtalade som var med?

- Nej.

ÅKL: Var han där när ni kom tillbaka?

- Ja.

ÅKL: Och den andra personen, var bodde den, i samam stuga?

- Det minns jag inte.

ÅKL: Vart tar den personen vägen?

- På sitt eget håll.

ÅKL: Bor den på Gotland?

- Det vill jag inte svara på.

14:37 Fyrtiosjuåringen hävdar att den huvudåtalade, som då hade kommit till sin stuga, inte märkte att han var ute och grävt. Men de tittade på mynten efteråt. Åklagaren tycker att 47-åringen är väldigt svävande i sina svar på vad han minns när han frågar om hur rengöringen och sorteringen av mynten gått till, eller om den huvudåtalade var behjälplig.

Nästa natt smög 47-åringen ut igen för att leta och den huvudåtalade var inte intresserad av att följa med ut. Hade ingen tanke med vad göra med dem. Inte på att säljda dem över huvudtaget.

ÅKL: Du sa i ett förhör att ni tänkte sälja?

- Det är felciterat.

14:42 ÅKL: Vart tog mynten vägen?

- Jag hade dem hemma, nåt dygn. Sedan fick en annan person dem, en som gillar att kolla på gamla mynt. En bekant. Inte samma person som på Gotland.

Fyrtiosjuåringen säger att han inte vet varför det var mer mynt i påsarna som han sedan fick tillbaka än det han hade hade uppgivit. Trodde det var 200-250 mynt, inte 1200.

14:48 - Jag har inte haft för avsikt att sälja några mynt, säger 47-åringen om det avsnitt i förhörsprotokollen, där han säger att de skulle dela på pengarna för myntförsäljningen. "Det är felciterat."

14:50 Åklagaren frågar om mejltrafik från 2003 mellan 47-åringen och den huvudåtalade ifall inte det visar att de tidigare varit på Gotland i fornfyndsletarsyfte. Men det har han inga klara minenn av.

14:55 Åklagaren frågar om varför bilen var manipulerad, varför den gick att köra utan lysen och omkopplingen.

- Det var fel på bromsljusen. Det var ett larm jag plockade bort och då blev det nåt fel med säkringarna. Tanken var att första kvällen jag skulle leta... Jag parkerade långt ifrån. Skulle jag se en bil mitt i natten skulle jag bli skrämd, jag hade ingen avsikt att skrämma något. Den gick att köra med vanliga lysen.

- Varför var den manipulerad?

- Varför skulle jag göra det? 

- Var det inte för att dölja era förehavanden?

- Nej.

15:01 Åklagaren frågar varför det funnits listor på socknar och gamla fyndplatser i hans dator. "Jag vet inte själv", är svaret.

15:02 ÅKL: Vad skulle ni göra här den 3 november?

- Jag hade lite ledig tid över. Jag skulle bygga färdigt och tanken var att färdigställa saker. Metalldetektorn var kvar i stugan.

ÅKL: Varför var den kvar sedan besöket i oktober?

- Jag tänkte inte på att ta den bara.

15:07 Fyrtiosjuåringen ifrågasätter påståendet i förundersökningen av en arkeolog att hans metallsökare är inställd så att den sorterar bort skrot.

- Det vet de som letar att du inte kan få sökaren att bara hitta silvermynt.

ÅKL: Så arkeologen har fel?

- Jag delar inte hans mening. Vi kan väl testa om vi får ljud eller inte. det tycker jag vi kan göra. De som har kunskap om metalldetektorer vet att man hittar ölringar och sånt.

15:13 ÅKL: Det är mycket "jag vet inte", varför är det så?

- Det är upp till mig. Jag ser vilka proportioner detta har fått för vissa. Fått sitta i häkte en månad. Jag fick brev från mina barn samma dag jag lämnade häktet efter en månad, en hel trave. Jag blev överlycklig. Jag önskar inte andra det, att sitta i häkte.

15:18 Advokat Bengt Loquist ställer frågor.

Det verkar inte som om den huvudåtalade kommer hinna att höras i dag som var planen. Inget sagt än dock.

15:31 Fyrtiosjuåringen säger att han mått dåligt över att fyrtioåringen blivit indragen, eftersom han ("gossen") inte hade med alvaletandet att göra.

15:39 Dagens huvudförhandlingar avslutas. Fortsättning torsdag 09.15, med ytterligare förhör.