Öbo: "Vi fick ett kvarts löfte"

1:54 min

Försvarsmakten vill nästan tiodubbla sin skjutverksamhet i skärgården, och det har upprört många öbor. Igår mötte militären berörda för att diskutera frågan.

Ett ett tiotal personer från Göteborgs södra skärgård hade samlats på mötet där lika många företrädare från Försvarsmakten fanns, och det som kom fram under mötet var att det kanske kommer att bli betydligt mer skjutande 2014. Styrsöbon Christer Carlsson är kritisk.

– Dels ska de slänga ut en massa bly i vattnet, och vi hävdar att om man ska skjuta skarpt ska man göra det på en skjutfält, där man kan plocka upp saker och ting igen, här skjuter man ut allt detta rakt ut.

– Sedan är det ett rekreationsområde och det är på sommartid de vill öva på, och vi säger att det är okej att öva från mitten av oktober till mars någon gång, säger Christer Carlsson.

Öborna har bland annat reagerat på att man vill genomföra skjutövningar när fåglarna häckar, och att man vill öva under sommartid. Men eftermiddagens möte genererade en viss förståelse för kritiken som öborna framfört, säger Christer Carlsson.

– Vi fick ett kvarts löfte under mötet om att de inte ska öva när fåglarna häckar, vilket var positivt. Vi pratade med varandra och inte förbi varandra, säger han.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har beviljat Försvarsmakten tillstånd att i framtiden skjuta över 1,3 miljoner skott, i stället för dagens ungefär 100 000 skott, och att man ska kunna använda övningsområdet 115 dagar per år i stället för dagens 25 dagar. Syftet är att kunna öva mer och även kunna bjuda in till internationella övningar.

– När länsstyrelsen beslutade detta fanns det ingen opinion, vi var några stycken på de mötena. Nu har hela skärgården rest sig mot det här, säger Christer Carlsson.

Ett möte är inplanerat i början på juni med riksdagsledamöter från Göteborg, där öborna ska förmedla sin kritik.

– Jag tror att vi kan komma överens om när de ska öva och hur de ska öva. Men vi har inte kommit fram till att de inte ska skjuta skarpt, vilket vi tycker är en horribel sak ute i en miljö där vi är 10 000 som vistas på sommaren, säger Christer Carlsson.