USA försvarar dödandet av bin Ladin

2:29 min

USA trappar nu upp försvaret av beslutet att döda al-Qaidaledaren Usama bin Ladin trots att han var obeväpnad. Militäraktionen genomfördes helt i linje med internationell lag, säger Vita Huset.

Samtidigt har president Obama beslutat att inte offentliggöra några bilder på bin Laden tagna omedelbart efter att han dödades.

Den amerikanska räden mot bin Ladin kom i ett delvis annat ljus efter att Pentagon medgett att han var obeväpnad när han sköts till döds men Vita Huset säger att det inte gör någon juridisk skillnad.

– Operationen genomfördes i enlighet med krigets lagar, soldaterna var beredda att ta bin Ladin till fånga men hade också tillstånd att döda honom, sa Obamas talesman Jay Carney på en presskonferens.

I vanliga fall brukar han tala han fritt men nu läste han upp en skriven text - på grund av frågans stora betydelse, som han sa. Även USAs justietieminister Eric Holder var ute och sa att aktionen var berättigad eftersom det handlade om nationellt självförsvar och bin Ladin var en fientlig befälhavare.

En del folkrättsexperter däremot hävdar att operationen strider mot internationell lag. Enligt amerikanska uppgifter försökte bin Laden göra någon form av motstånd när de amerikanska soldaterna dök upp, oklart på vilket sätt, TV-bolaget CNN uppger att han sköts bara sekunder efter att han påträffats.

En av bin Ladins döttrar, en flicka på 12 eller 13 år ger en annan bild, till pakistanska myndigheter säger hon att bin Ladin togs till fånga och först därefter sköts, men det finns inga oberoende uppgifter som stöder det påståendet.

Obamas presstalesman sa att presidenten inte skulle tveka att göra om en liknande aktion i ett främmande land om läget så kräver. Och i USA finns det i princip ingen som ifrågasätter det rättfärdiga i att döda bin Ladin och få ägnar något intresse åt vad internationell lag säger.

Samtidigt har president Obama, efter velande fram och tillbaka i Vita Huset, beslutat att man inte ska visa upp några bilder på den döda bin Ladin; en del tvivlar på att han verkligen är död, men bilderna där han skjutits i huvudet är djupt obehagliga, säger Obama, och USA vill inte att de provocerar fram ytterligare våld eller används för propaganda.