Bahrains regim gör grym upprensning

1:51 min

Sex veckor efter det att regimen i den lilla östaten Bahrain slog ner demokratiprotesterna där med våld, och med hjälp av trupper från grannlandet Saudiarabien, utkräver regimen nu sin hämnd.

Läkare som behandlade skadade demonstranter ska ställas inför militärdomstol och massgripanden av oppositionella pågår. Bland de gripna finns 2 personer med svensk anknytning.

Nabil Rajab är Bahrains ledande mänskorättsaktivist och talar för de många som inte vågar tala i telefon om gripna och försvunna anhöriga.

– Proteströrelsen här har krossats och nu utkräver regimen hämnd och straff, säger han.

Bland dem som ska ställas inför militärdomstol finns 47 läkare och sjuksköterskor, som behandlade skadade demonstranter, några av dem på den bisarra anklagelsen att de avsiktligt förvärrat demonstranters skador.

Människor som har synts i en demonstration, eller bara uttryckt sympati för demokratirörelsen och kritik mot kungahuset i sociala medier sparkas från sina jobb. Bland de drabbade finns allt från lärare och akademiker till piloter på det statliga flygbolaget och landslagsspelare i fotboll.

Och massgripanden av oppositionella pågår. Hundratals människor som bara försvinner och som ingen vet var de är förrän de dyker upp inför militärdomstolen. Bland dem finns en svensk medborgare som greps för tre veckor sedan och nu har förhörts i militärdomstolen och en man med permanent svenskt uppehållstillstånd som försvann i måndags.

Kvar efter honom fanns, säger Nabil Rajab, ett upp- och nervänt hem, genomgånget av säkerhetstjänsten. Svenska UD vet om båda fallen och försöker få kontakt med de gripna.

Nästan alla som grips är shiamuslimer i ett land där det styrande kungahuset är sunnimuslimskt men 70 % av befolkningen shiamuslimer är det de som har dominerat demokratirörelsen. Och regimens hämnd utkrävs nu också mot deras religion. Minst 30 shiamuslimska moskéer har rivits.