I Pakistan tvivlar man på att bin Ladin är död

1:40 min

I Pakistan tvivlar många på att Osama bin Laden verkligen dödats. Vår Asienkorrespondent Nils Horner har pratat med människor i Islamabad, Pakistan.

– Jag tror inte på att Usama bin Ladin bodde här, säger Danish Khan, en student vid universitetet i Abbottabad. Det är otänkbart att han skulle kunna ha vistats i ett så militärt känsligt område.

Jag frågar, tror du att han fortfarande lever?

– Ja, det är klart att han fortfarande lever, säger Khan.

 Han säger att han tror att alltihop är stor amerikansk konspiration.  

– Kanske har det att göra med att nu flytta över amerikanska militäroperationer från Irak till den här delen av världen i stället, tror  han.

Påfallande många vanliga pakistanier jag talat med i Abbottabad och här i Islamabad har samma reaktion. De tror inte på uppgiften att bin Ladin har dödats. 

Jag får höra en rad olika konspirationsteorier. Flera säger att om han verkligen hade dött, varför har vi inte sett några bilder av kroppen? Också talesmän för talibanrörelsen i Pakistan och i grannlandet Afghanistan uttrycker tvivel.

En bidragande orsak till förvirringen kring bin Ladin här i Pakistan kan vara att landets ledare har haft svårt att formulera en klar reaktion på den amerikanska räden. Ännu har ingenting hörts offentligt från chefen för landets militär, som slukar en stor del av statsbudgeten och är den egentliga maktfaktorn i Pakistan.

En del tolkar den tystnaden som att militärledningen är chockad och förödmjukad. Sällsynt kritik i medierna kommer nu mot militären, både för att Usama bin Ladin kunnat bo komfortabelt i militärstaden Abbottabad, och kanske än mer för att Pakistans militär inte upptäckte de amerikanska helikoptrarnas räd.