censur

Facebook censurerar ny kyssbild

1:28 min

För andra gången på kort tid stoppar Facebook en bild där två personer av samma kön kysser varandra. Har inget att göra med homofobi enligt företagets PR-ansvarige.

När det sociala nätverket Facebook censurerade en bild på två kyssande män i mitten av april gav detta upphov till en proteststorm, där många Facebookanvändare lade upp egna bilder på kyssande par av samma kön. Facebook bad då om ursäkt och menade att censuren var ett misstag.

Men på torsdagen meddelade filmdistributören TriArt att Facebook stoppat deras PR-bild för den Sverigeaktuella, grekiska filmen Attenberg. Bilden föreställer två kvinnor med tungorna i varandras munnar, och används genomgående i marknadsföringen av Attenberg i Sverige.
– Facebook har valt att stoppa annonsen utifrån de relativt hårda reglerna kring bilder som kan assoscieras till sexualitet, säger Jan Fredriksson, företagets PR-ansvarige i Sverige.
– Det har alltså ingenting att göra med homofobi. Det hade inte spelat någon roll om det hade varit ett heterosexuellt par som kyssts på bilden, försäkrar han.

Är det att man ser tungorna som är problemet?
– Det kan man kanske misstänka. Det är det enda jag ser som assoscierar mer till sexualitet än en vanlig kyss.

Man får alltså inte visa tungan på Facebook?
– Det står inte uttryckligen så. Det blir någonstans en subjektiv bedömning, för att vara tydlig med att Facebook inte är en plattform som ska assoscieras med sexualitet och pornografi på något sätt. Och då kan det hända att vissa bilder åker med, som kanske borde få vara kvar, säger Jan Fredriksson till Kulturnytt.

Tidigare har Facebook även stoppat målningar av Anders Zorn och fotografier av Robert Mapplethorpe, samt bilder på ammande mammor.

Tidigare artiklar:

P3 Nyheter (19 april): 

Kulturnytt (23 mars):