Klyftorna växer i svenskt boende

Sveriges välbärgade tycks söka sig till andra rika. Av landets 100 rikaste områden finns 96 i Stockholm och allra högst medianinkomster har Bromma.

Ekot besöker Brommamäklaren Mikael All.

– I princip går det inte att få något under nio miljoner i dag, skulle jag vilja säga.

Vad får man för 9 miljoner?
– Då får man en liten stuga, 140-145 kvadrat, toppnoteringen här i Ålsten ligger på 21 miljoner. Men en ganska ordinär villa ligger på 11-12 miljoner.

Villorna i Bromma ligger tätt på kullar som sluttar mot Mälaren. Enligt mäklaren Mikael All och är det lugnet, i kombination med närheten till innerstaden, som gör området så populärt bland dem som tjänar mest i Sverige.

Här tjänar de flesta mellan 30 och 64 år runt 50 000 tusen kr i månaden.

Vad är det för folk som söker sig hit då? Vilka är det som köper de här villorna?
– Rika uppenbarligen... Nej, men det är 70-talister från innerstan som ofta gjort bostadskarriär. Mycket finansfolk, mediefolk och bankfolk. Det är inte så mycket lärare och sjuksköterskor.

På en uteservering träffar jag Sofie Wikström som bor här och Moa Westberg som går i skolan här och jag ber dem beskriva området.

– Vanligt trädgårdsområde, allmänt mysigt.

– Jag tror att eftersom det är ett så trevligt litet samhälle så är det få som befinner sig särskilt mycket utanför.

– Vi såg en polisbil, det var väldigt exotiskt.

– Det var den första polisbil jag sett här.

96 av de 100 postnummerområden där folk överlag tjänar mest ligger i Stockholms län och koncentrationen av de högavlönade till huvudstaden har ökat under de senaste tio åren. Det visar statistik som SCB tagit fram för Sveriges Radios räkning.

– För det första har klyftorna i samhället har ökat. Det leder till ökad boendesegregation, säger Bo Malmberg, som är professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet.

– Där man ser det här tydligast är de största städerna som Stockholm; där sticker de högsta inkomsterna iväg. Och orsaken är att det är här som marknaden är som störst och man kan tjäna de riktigt stora pengarna. Har du en specifik egenskap vill du gärna hålla till i Stockholm. Här finns det möjlighet att få betalt för din specialiserade kompetens.

Så har det väl alltid varit, att marknaden varit störst i Stockholm. Varför ökar den här tendensen?
Stockholm växer ju, vi ser ju i hela världen att de allra rikaste grupperna får ökade inkomster. De här människorna som tjänar mycket i Stockholm, de kan vara aktiva på en global marknad. Den globala andelen av ekonomin och det bidrar också till ökade inkomstklyftor. 

Inkomstskillnaden mellan fattiga och rika bostadsområden har också ökat. På de hundra platser i Sverige där medianinkomsterna var lägst 2009, som Rinkeby i Stockholm och Bergsjön i Göteborg, var den genomsnittliga månadsinkomsten 2 000 kronor högre än vad den var på de platser som var fattigast tio år tidigare.

I de hundra områden där folk tjänade mest 2009 var den genomsnittliga månadsinkomsten 22 000 kr högre än vad den var i de rikaste områdena tio år tidigare.

– Man ser i Stockholm att de rika har en stark tendens att klumpa ihop sig, de vill gärna bo med andra rika. Det förstärker det här mönstret, man får vissa postnummerområden där inkomsterna ligger väldigt högt, säger Bo Malmberg.

Varför blir det så?
– En hypotes är att är man rik är det tråkigt att det finns fattiga människor i närheten. Då mår man sämre av att se de här fattiga, så man vill gärna bo bland andra rika. Eller också tycker man att rika människor är trevliga och ett sätt att visa att man är rik är att flytta till ett ställe där det finns många andra rika människor. Då behöver man inte säga hur mycket man tjänar. Det räcker att säga vilken adress man har, så vet folk att man tillhör vinnarna i samhället, säger kulturgeografen Bo Malmberg på Stockholms universitet.