Islamister uppmanar till protest mot USA:s räd

1:22 min

I Pakistan har en inflytelserik islamistisk grupp uppmanat till stora protester på fredag mot den amerikanska militärräd som dödade Usama bin Ladin.

Det är islamistpartiet Jamaat-e-Islami som uppmanar till landsomfattande protester efter fredagsbönen. Partiet säger att ilskan är stor bland medlemmarna över att USA kränkt Pakistans suveränitet genom att i hemlighet skicka in militärhelikoptrar för att döda Usama bin Ladin. 

Partiet kräver att Pakistan nu slutar samarbeta med USA:s krig mot terrorismen.

Hittills har den folkliga reaktionen här i Pakistan på bin Ladins död varit dämpad, med bara ett fåtal mindre protester. Ilskan som uttryckts har hittills mest gällt det amerikanska militärintrånget, inte att bin Ladin dödats.

Det är oklart om det blir några stora protester i samband med fredagsbönen. I alla händelser är det här i Islamabad svårt att hitta människor som öppet sympatiserar med bin Ladin.

Flera medborgare jag talat med i dag på Islamabads gator säger att bin Ladin och hans anhängare bär ansvar för introduktionen av självmordsbombningar i Pakistan, som på senare år skördat många hundra civila offer.

Samtidigt finns sedan tidigare ett stort missnöje runt om i Pakistan med den amerikanska militärnärvaron i landet, och med civila dödsoffer i samband med missilanfall mot misstänkta terrorister.

USA skänker varje år miljardbelopp till Pakistan för både militära och civila ändamål, och de båda länderna är officiellt allierade i kampen mot terror. Det samarbetet väntas bli svårare nu, när tilliten urholkats på båda sidor.