bin Ladins död

Bilderna på de döda männen i bin Ladins lyxvilla

OBS VARNING FÖR STARKA BILDER

Enligt den amerikanska regeringen begravdes Usama bin Ladin till havs. Men nu ropar folk efter bevis på att det verkligen var han som dödades i staden Abbottabad tidigare i veckan.

Bilderna från nyhetsbyrån Reuters sägs vara tagna inne i bin Ladins hus. Enligt bildbyrån är bilderna äkta och tagna bara en timme efter att den amerikanska specialstyrkan lämnat byggnaden med den döde bin Ladin ombord på en helikopter.

Bilderna är för blodiga

USA:s president Barack Obama har beslutat att inte publicera någon bild på Qaida-ledaren Usama bin Ladin döda kropp. Beslutet har väckt många reaktioner, både i USA och i omvärlden.

DNA-rapporter har publicerats, men på torsdagen kom alltså beskedet att inga bilder på bin Ladins döda kropp kommer att visas. Skälet som USA:s president Barack Obama anger är att han vill undvika att bilderna ska användas i propagandasyften mot USA, och att de dessutom är så blodiga och obehagliga att de inte bör visas.

Beslutet har fattats i efterhand

- Det kan vara så att bilderna hade kunnat visas om bin Ladins kropp hade varit mer intakt, men det vet vi inte, säger Ginna Lindberg, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

Men det var inte självklart att bilderna skulle stoppas.

- Det har varit diametralt motsatta bud. Bilderna skulle släppas, sa chefen för CIA Leon Panetta i flera intervjuer, men nu säger Barack Obama motsatsen, säger Ginna Lindberg.

Dubbla budskap från USA:s regering

Att konspirationsteorierna nu hopar sig beror på främst tre otydliga budskap från den amerikanska regeringen enligt Ginna. De punkter som blivit ifrågasatta är:

  • Vad har hänt i huset? Var bin Ladin inblandad i eldstriden eller inte?
  • Dubbla budskap om Pakistan. Regeringen har uttryckt sig om landet och sagt att "antingen är de inblandade eller inkompetenta".
  • Bilderna från vita huset: Regeringen säger inte exakt hur det gick till när de följde uppdateringen i realtid. Hillary Clinton ska till exempel ha sagt att:

"Övertolka inte mitt ansiktsuttryck. Jag har pollenallergi och det kan mycket väl vara så att jag var på väg att nysa." om bilden där hon fångats i en gest med handen för munnen.