Nato-insatsen i Libyen kan ta längre tid än väntat

1:25 min

Natos chef Anders Fogh Rasmussen sade i dag att han inte vill sätta något slutdatum för den Nato-ledda insatsen i Libyen, där även Sverige deltar. Mycket pekar därför på att insatsen blir mer långdragen än man trodde från början.

– Det var nog en förhoppning att hela den här konflikten skulle sluta mycket snabbare, mycket tidigare. Det är väl snarare så att man ser att det kommer bli en längre konflikt och med risk att den kan bli riktigt långvarig, säger Försvarsmaktens insatschef Anders Lindström.

Sverige deltar just nu med åtta JAS 39 Gripen, ett antal transportplan och över 120 personer i insatsen som bland annat syftar till att stoppa ledaren Muammar Kaddafis stridsflyg.

Flygvapeninspektör Anders Silwer uppskattar att den Nato-ledda koalitionen upptäckt ett tiotal libyska plan som brutit mot flygförbudszonen under den dryga månad som insatsen har pågått.

Kvar på marken finns endast mellan tio och femton flygplan, de andra bombades sönder redan i början säger Anders Silwer.

– De är förmodligen sönderbombade på marken för att de inte ska kunna flyga sedan.

Men det är på marken som striderna mellan regimstyrkor och rebellstyrkor har fortsatt utan avbrott, och där har de utländska styrkorna begränsade möjligheter att göra något enligt FN:s beslut.

Kanske därför diskuteras möjligheten att hjälpa rebellerna med pengar och vapen i Rom i dag. En lösning som Anders Silwer på Försvaret ser risker med.

– Det kan leda till att konflikten går över väldigt snabbt men kan också leda till att man får två väldigt jämnstarka sidor, så det är en väldigt svår fråga.