Sápmi Sessions

Sofia Jannok möter "Familjen"

1:27 min

I kväll får vi se mötet mellan den samiska artisten Sofia Jannok, svenska "familjen" som är Johan T Karlsson och kompanjonen Andreas Tilliander i Sápmi Sessions.

Programmet som handlar om att man för samman en artist från svenska topplistan och samisk artist - och tillsammans ska de på tre dagar skapa en ny och spännande låt.

Sofia Jannok tvekade inte att delta i programmet.

-Min första tanke var vilken kul idé jag är på! För att jag hade själv gått i tankarna att testa någonting, att testa på ett samarbete med en musik stil som man inte alls är bekant med. Så det passade bra med mina egna tankegångar, säger Sofia Jannok.

Familjen har gjort succé i så väl Sverige som Australien. 2007 kom genombrottet med "Det snurrar i min skalle".

Sofia Jannok berättar att hennes musik stil skiljer sig från Familjen, som är house på skånska, elektronisk techno-pop.

För henne var det något nytt med låtar som byggs upp helt elektroniskt, utan något organiskt instrument.

Men att när hon fick förslaget från SVT att möta  Familjen och Andreas Tilliander i Vassejaure, säger hon så här;

-När jag blev uppringd av SVT hade jag hört talas om dom och liksom kollat upp var de var för ena, speciellt familjen. Så jag hade börjat smått att lysssna på den elektroniska stilen. Så det var var kul. Å när jag fick höra att det var förslaget så sa jag -ja, men det blir skit bra! Tjohoo! Jag tyckte det var spännande och väldigt långt i från vad jag själv sysslar med. Och det är ju alltid kul, säger Sofia Jannok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio