konst | recension

Ändlösa samtal i vänligt mörker

1:49 min

Konstnärsparet Lundahl & Seitls Symphony of a missing room på Nationalmuseum ifjol är omsusad för sin sinnesutvidgande verkan på de som lyckades få biljett. Det nya verket äger rum på konsthallen Magasin 3 i Stockholm i helgen.

Min hand är framför dig, säger en mjuk kvinnoröst ur mörkret. Jag ser henne inte men så tar hon min hand i sin, och leder mig varsamt längre in det täta mörkret, in bland dom andra rösterna i The Infinite Conversation som konstnärsparet Lundahl & Seitls nya verk heter.

Deras Symphony of a missing room på Nationalmuseum ifjol är omsusat för sin sinnesutvidgande verkan på de som lyckades få biljett. Det nya verket äger rum på konsthallen Magasin 3 i Stockholm, i ett beckmörkt rum där man står som insvept i mänskliga röster. Röster som kommer och går, ersätts av andra, som ställer frågor men också bjuder på egna reflexioner och minnen.

Ingenting är inspelat, allt och alla är på riktigt, närvarande i rummet, men osynliga.

All distans och hårdhet som blicken och betraktandet bär med sig försvinner förvånansvärt snabbt här inne. Och ger plats åt ett lågmält, lyhört och ganska förtroligt samtal om sinnesförnimmelser och minnen. The Infinite Conversation är ett ovanligt vänligt konstverk. Man vill stanna kvar här inne, länge, tillsammans med rösterna. Det får man. Så länge man själv vill, fortsätter samtalet. Och när man är nöjd leds man varsamt ut, på samma sätt som man kom in.

Och jag tänker mig att en bit av mörkret följer med mig ut i det hårda ljuset, som en vänlig skugga.