LASSO

Ny metod mot whiplash och pisksnärt

6:55 min

En ny metod mot whiplashskador, eller pisksnärtskador, har börjat etablera sig i Sverige, där man inte behöver operera sig, utan bara genomgå en enkel massagebehandling. 
Totalt finns det fyra kliniker i landet som utför den här behandlingen, varav en i Gnosjö.

Whiplashsskada eller pisksnärtskada som det heter på svenska är en skada som Läkarvetenskapen fortfarande inte hittat något riktigt bra botemedel mot.
Problemet är ofta att man inte kan ställa en diagnos och skadan syns heller inte på en vanlig röntgen. Många möts därför av misstro hos läkare och försäkringsbolag.
En del väljer därför att göra operationer i andra länder, så kallade triggerpunkts-operationer.
Men nu finns det en ny metod som börjat etablera sig i Sverige. Där man inte behöver operera utan bara genomgå en enkel massagebehandling.
Totalt finns det fyra kliniker i landet som utför den behandlingen varav den ena finns i Gnosjö.
Heidi Johansson drabbades själv av en whiplashskada för drygt tio år sedan och efter en behandling hos "Atlaskotan" som kliniken heter, och som gjorde henne helt symptomfri så valde hon att utbilda sig och öppna en egen klinik.
Och det som man fokuserar på är den så kallade atlaskotan, den översta nackkotan i ryggraden. Till sin hjälp har Heidi en vibrerande stav.

Besöket inleds allra först med att patienten får fylla i ett formulär där man svarar på frågor om sin upplevda fysiska status. Efter det får man sätta sig på en pall och där Heidi känner efter hur atlaskotan ligger och om det är en förskjutning. De flesta som kommer till henne har en förskjutning på atlaskotan, som alltså är den översta nackkotan, och länken mellan huvudet och resten av kroppen. Den väger bara 55 gram och bär nästan på egen hand huvudet som väger mellan 5-7 kg.
Sen fortsätter behandlingen med att man blir fotograferad i profil och bakifrån både före och efter behandlingen där en laserstråle visar om man är sned. Man får även ställa sig på två vågar där man ser om kroppen är snedbelastad vilket gör att vågarna i så fall visar olika vikter. Därefter får patienten värmebehandling på ryggen innan massagen inleds. Ofta behövs bara en enda behandling.

En som genomgått den här behandlingen är Christina Josefsson från Rydaholm, som drabbades av en whiplashskada för 11 år sedan, och som även genomgått två operationer för sina smärtor men som ändå inte blivit bra förrän hon kom i kontakt med Heidi.

För många räcker det alltså med en behandling och en uppföljande kontroll. Och det är framför allt personer med whiplashskador, rygg och nackbesvär, migrän och huvudvärk, trötthet som söker sig hit. Men även om Heidi inte kan garantera att alla blir helt återställda, så har responsen varit positiv under de månader hon haft öppet.